Uzgoj lešnika u Šumadiji

0
683
Agrosaveti---Uzgoj-lesnika---02

Dobar kvalitet zemljišta, osnovni je preduslov za uspešan uzgoj lešnika. Savetuje sve početnike u toj proizvodnji, inženjer voćarstva PSS u Jagodini, Igor Andrejić. Sa njim smo u poslednjim danima juna obišli jedan od modernijih zasada tog koštunjavog voća u Pomoravskom okrugu. Zadovoljan je ovaj savetodavac napretkom voćnjaka starijeg bračnog para Radmile i Mladena Stojanovića. To je, kako ističe, rezultat doslednog sprovođenja njegovih saveta, koji su potrebu za korektivnim merama sveli na minimum i omogućili im nesmetanu manipulaciju zasadom od oko 1800 sadnica leske.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Italijanske sorte dominiraju Pomoravljem

Andrejić kaže da su u njihovom okrugu najzastupljenije italijanske sorte lešnika. Pre svega Nočione, jer je većina proizvođača u taj posao ušao kao kooperant jedne multinacionalne kompanije. Primetan je, dodaje on, i sve veći broj zasada sa Rimskim okruglim sortama. One najviše pogoduju konditorskoj industriji u Italiji. Savetodavac iz Jagodine kaže da su majske obilne padavine pogodovale stasavanju lešnika u tom kraju. Dodaje i da su Stojanovići strogo vodili računa i o položaju samog zasada, zahvaljujući kojem nema dužeg zadržavanja vode oko same kulture. Srećna je, kaže on, okolnost što lešnici spadaju u red visokootpornih voćnih vrsta. Pogoduju mu više nadmorske visine i vetrovita područja kao i dovoljno sunčanih dana u određenim fazama vegetacije, kako se ne bi stvorili uslovi za razvoj patogenih bakterija.

Chief-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-lesnika---03

Ozbiljniji rod tek za nekoliko godina

Bračni par Stojanović, uz finansijsku pomoć rođaka koji trenutno živi i radi u inostranstvu, od samog početka odlučio se za to da postanu kooperanti jedne italijanske kompanije za otkup lešnika. Otuda i nemaju bojazan oko plasmana svojih proizvoda u budućnosti. Na oko 3 hektara pre dve godine podigli su svoj prvi zasad, koji im je već rađao. Na novijem zasadu, ozbiljnijem rodu nadaju se tek za par godina.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Bavili su se Radmila i Mladen u mlađim danima i tovljenjem svinja, imali su i koke nosilje. Nije im nepoznato ni gajenje voća, ali o lešniku, donedavno, nisu imali nikakva saznanja. Priča nam na početku razgovora, penzioner Mladen Stojanović, koji je duži niz godina proveo i u inostranstvu. Zatekli smo ga u redovnom obilasku zasada, koji u izostanku kiša nikada ne oskudeva vodom. Opskrbili su se cisternama, koje crpe vodu iz obližnjeg jezera Miloševo. Mladen kaže da se ove sezone nisu susretali sa većim problemima, izuzev sa lisnim vašima lešnika i grinjama, koje su intenzivno napadale njihova stabla. To su rešili planskim hemijskim tretiranjem, po preporuci stručnjaka koji obilaze njihovo imanje. Dobro bi im, kaže, došla mlađa radna snaga, ali im ne zamera što se radije odlučuju za rad u inostranstvu.

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-lesnika---01

Motivisali komšije na uzgoj lešnika

Od količine novca zavisiće i brzina napretka njihovog gazdinstva, uz osmeh dodaje naš još uvek vitalni domaćin. U planu im je da u godinama koje slede, postojeća tri hektara povećaju na 10 hektara. Želi, kako kaže, da se rame uz rame takmiče sa afirmisanim domaćim proizvođačima lešnika. Raduje ga činjenica što su u poslednjih pet godina, po uzoru na njih, mnogi meštani susednih sela, izrazili želju ili su se već i upustili u uzgoj lešnika za italijanskog giganta.

Biofor baner 728x90

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime