Ko zarađuje na proizvođačima mleka?

0
766
Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---03
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Mlečno govedarstvo već je dugo u problemu, a domaći proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje. Ko diktira tržišne uslove i dobro na njima zarađuje?

Adama Asorbital 1120x180

Pored cene, kvalitet i dostupnost su najvažniji faktori koji utiču na konkurentnost. Prema rečima dr Radeta Popovića profesora na Ekonomskom fakultetu u Subotici, ništa od svega navedenog ne manjka našim proizvođačima i prerađivačima mleka.

Kako Popović navodi za Biznis i finansije, najviši kvalitet mleka imaju uglavnom veliki proizvođači koji stalno rade na podizanju standarda proizvodnje i obučavaju svoje dobavljače koju opremu da nabavljaju i kako da proizvode kvalitetno mleko da bi zadovoljili stroge standarde za izvoz u EU ili Rusiju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Međutim, u našoj zemji je tužna slika mlečnog govedarstva. Prema procenama mlekara, za proizvodnju litre mleka potrebno je 56 dinara, a otkupa cena za velike proizvođače do sada je iznosila 35-38 dinara plus premija. Mali proizvođači, koji prave otprilike polovinu mleka u našoj zemlji, u još su nepovoljnijem položaju sa cenom koja se kretala od 23 do 25 dinara, a mnogi od njih nisu u prilici da konkurišu za premiju. Zbog toga se ova manja poljoprivredna gazdinstva ubrzano gase. Veliki proizvođači, iako opstaju, dosta su zaduženi i zavise od mnogo spoljnih faktora, te svaki novi izazov na tržištu predstavlja pravu opasnost za njih, kaže Popović.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Sokobanji

Međutim, za ovakvu situaciju nisu krive samo niske otkupne cene mleka.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kako navodi Popović, u mnogim zemljama nadležna ministarstva stalno prate ceo proces, od proizvodnje, preko prerade do distribucije mleka i mlečnih proizvoda, kako bi znali kojem sektoru je potrebna pomoć i podrška. Ukoliko su odnosi između učesnika u ovom lancu narušeni, uvode se razne mere kako bi se svi dobili bar približno koliko zaslužuju. Međutim, to kod nas nije slučaj.

”Proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje a trgovinski lanci dobro zarađuju na njima, jer su oni ti koji diktiraju tržišne uslove”, naglašava Popović.

KWS banner 728x90

Domaći proizvođači svoje mleko prodaju jeftinije a mi ga kupujemo skuplje, bar u poređenju sa zemljama EU. Primera radi, tamo je otkupna cena po toni mleka bila 360 evra u trenutku kada je kod nas bila 270 evra. Cena litre mleka u nemačkim prodavnicama kretala se, međutim, oko 70 evrocenti, u Hrvatskoj oko 90 centi, u Francuskoj oko jedan evro, a kad nas oko 90 centi.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda u opštini Valjevo

Izvor: Biznis i finansije

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstPrekomerna kiša i uticaj zadržavanja vode na parcelama
Sledeći tekstBakterioza i rak-rane KOŠTIČAVIH voćaka: Integralni pristup jedino rešenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime