Ko zarađuje na proizvođačima mleka?

0
789
Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---03
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Mlečno govedarstvo već je dugo u problemu, a domaći proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje. Ko diktira tržišne uslove i dobro na njima zarađuje?

Adama Maganic 1120x180

Pored cene, kvalitet i dostupnost su najvažniji faktori koji utiču na konkurentnost. Prema rečima dr Radeta Popovića profesora na Ekonomskom fakultetu u Subotici, ništa od svega navedenog ne manjka našim proizvođačima i prerađivačima mleka.

Kako Popović navodi za Biznis i finansije, najviši kvalitet mleka imaju uglavnom veliki proizvođači koji stalno rade na podizanju standarda proizvodnje i obučavaju svoje dobavljače koju opremu da nabavljaju i kako da proizvode kvalitetno mleko da bi zadovoljili stroge standarde za izvoz u EU ili Rusiju.

Paradajz 1120x180

Međutim, u našoj zemji je tužna slika mlečnog govedarstva. Prema procenama mlekara, za proizvodnju litre mleka potrebno je 56 dinara, a otkupa cena za velike proizvođače do sada je iznosila 35-38 dinara plus premija. Mali proizvođači, koji prave otprilike polovinu mleka u našoj zemlji, u još su nepovoljnijem položaju sa cenom koja se kretala od 23 do 25 dinara, a mnogi od njih nisu u prilici da konkurišu za premiju. Zbog toga se ova manja poljoprivredna gazdinstva ubrzano gase. Veliki proizvođači, iako opstaju, dosta su zaduženi i zavise od mnogo spoljnih faktora, te svaki novi izazov na tržištu predstavlja pravu opasnost za njih, kaže Popović.

PROČITAJTE I...  Otkup sirovog mleka prema novim kriterijumima

Međutim, za ovakvu situaciju nisu krive samo niske otkupne cene mleka.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako navodi Popović, u mnogim zemljama nadležna ministarstva stalno prate ceo proces, od proizvodnje, preko prerade do distribucije mleka i mlečnih proizvoda, kako bi znali kojem sektoru je potrebna pomoć i podrška. Ukoliko su odnosi između učesnika u ovom lancu narušeni, uvode se razne mere kako bi se svi dobili bar približno koliko zaslužuju. Međutim, to kod nas nije slučaj.

”Proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje a trgovinski lanci dobro zarađuju na njima, jer su oni ti koji diktiraju tržišne uslove”, naglašava Popović.

Krompir 1120x180

Domaći proizvođači svoje mleko prodaju jeftinije a mi ga kupujemo skuplje, bar u poređenju sa zemljama EU. Primera radi, tamo je otkupna cena po toni mleka bila 360 evra u trenutku kada je kod nas bila 270 evra. Cena litre mleka u nemačkim prodavnicama kretala se, međutim, oko 70 evrocenti, u Hrvatskoj oko 90 centi, u Francuskoj oko jedan evro, a kad nas oko 90 centi.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

Izvor: Biznis i finansije

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPrekomerna kiša i uticaj zadržavanja vode na parcelama
Sledeći tekstBakterioza i rak-rane KOŠTIČAVIH voćaka: Integralni pristup jedino rešenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime