Sistem krava – tele u Sanadu

0
2897
Agrosaveti---sistem-krava-tele---Sanad---03

Sve nemilosrdnije tržišne okolnosti poslednjih godina, stavile su pred domaće farmere brojne nedoumice i naterale ih na stalno preispitivanje. Počev od toga šta proizvoditi, za koju rasu goveda se opredeliti, da li se baviti preradom ili, pak, tovom junadi. Nebojša Nikočev, veterinarski tehničar iz Sanada, nije imao pomenute dileme. Bez dvoumljenja se, pre nekoliko godina, odlučio za tov goveda po principu krava – tele. I, nije se pokajao. Barem ne do sada – pričaju nam prilikom posete njegovoj farmi, majka Smiljka i rođak Miloš Milanov. Oni vode brigu o govedima, dok je on na zasluženom godišnjem odmoru sa porodicom.

Adama Maganic 1120x180

Sistem krava – tele šansa za domaće stočare

Kada je stavio na papir sve prednosti i nedostatke takvog sistema uzgoja i podvukao crtu. Nabavio prva uvozna grla Aberdin angus rase goveda i upustio se u taj, trenutno, najisplativiji oblik proizvodnje. Veće površine pod pašnjacima, osnovni su preduslov za ovaj način uzgoja. Izdaci za hranu su neuporedivo manji – ističe Miloš Milanov. Dok hranimo Nebojšinu telad, Miloš nam govori kako je ta rasa goveda izuzetno zahvalna za uzgoj, u svakom pogledu. Nisu probirljivi kada je reč o dnevnom meniju. Zadovoljni su i u oskudnijim pašnjacima a ni u zimskim mesecima nisu preterano zahtevni. Silaža i seno i malo koncentrovane hrane u vreme tova, sasvim su im dovoljni, priča nam Milanov. Isto važi i za smeštajne objekte. Nije neophodno investirati u infrastrukturu, dovoljno im je da imaju krov nad glavom u kišovitim i snežnim danima.

PROČITAJTE I...  Prednosti uzgojnog sistema KRAVA-TELE

Agrosaveti---sistem-krava-tele---Sanad---01

Šarole, Angus i Hereford među najtraženijim rasama

Miloš napominje da se u njihovom selu, zbog oscilacija u ceni mleka i pooštravanja uslova oko njegovog kvaliteta, sve više proizvođača premišlja. Neki su već i prešli, na ovaj sistem gajenja goveda. Navodeći prednosti sistema krava – tele, on ističe da su telad uz majku do 8 meseci i generalno su zdravija i vitalnija. Od ključnog značaja je i odabir visokootpornih rasa. Šarole, Angus i Hereford prednjače u odnosu na druge rase goveda. Ove rase jako brzo dobijaju na težini a njihovo meso je izuzetno bogato proteinima. To je jedan od kvaliteta koji traže strani kupci. Tov je rentabilan, ne zahteva značajna ulaganja i veliko angažovanje ljudskog rada. Milanov se i sam upustio u taj vid proizvodnje, uz uzgoj ovaca čokanska cigaja, po kojima je ovaj banatski domaćin prepoznatljiv.

MPS baneri II

Veštačko osemenjavanje sa licenciranim bikovima

Sistem krava – tele, pogodan je i za organsku proizvodnju i ima manje negativan uticaj na životnu sredinu. Ulaganja u stajske objekte i infrastrukturu su minimalna, budući da životinje najveći deo vremena provode pod vedrim nebom na ispaši. Kada je reč o reprodukciji, ona se vrši veštačkim osemenjavanjem sa odabranim, licenciranim bikovima koji daju manju telad.

PROČITAJTE I...  Aberdin Angus goveda: Dobra reprodukcija u skromnim uslovima

Agrosaveti---sistem-krava-tele---Sanad---02

Nakupci manipulišu ojađenim stočarima

Nesređeno tržište, nepovoljna otkupna cena koju ne prate odgovarajući podsticaji, osnovni su problemi proizvođača koji su se opredelili za taj princip uzgoja. Svaka pomoć države bila bi dobrodošla. Proizvođači se, prema rečima našeg sagovornika, u tom delu Vojvodine snalaze kako znaju i umeju. Zato bi im od ogromnog značaja bio organizovan otkup, sa unapred poznatom cenom. Tada bi, smatra on, bilo i manje prevarenih i ojađenih stočara od strane nakupaca koji često manipulišu na domaćem tržištu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Motivisati mlade za ostanak na selu

Slična su i iskustva njegovog rođaka Nebojše Nikočeva, koji se još uvek smatra početnikom u toj proizvodnji, iako je prva grla uvezao pre tri godine. Velika ušteda na farmi Nikočevih, uz osmeh nam govori Milanov, biće i veterinarski troškovi, budući da je Nebojša, inače, zaposlen u jednoj veterinarskoj stanici u Novom Kneževcu. Na kraju naše posete Milanov dodaje da se nada da će njegov rođak, svojim radom i rezultatima uspeti da inspiriše i druge mlađe meštane i motivisati ih da ostanu u svom rodnom Sanadu, poznatom po vrednim domaćinima.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u selu Donji Dobrić

Prethodni tekstUzgoj jabuka u Kamendolu
Sledeći tekstAktuelno – Žetva kukuruza u Srednjem Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime