Mladi ortaci iz Kikinde pronašli računicu u uzgoju koza

0
624

Uprkos velikim izazovima u stočarstvu, dvojica mladih Kikinđana, Darko Sivčev i David Hanđa, odlučili su da se, umesto rada u fabričkim pogonima, bave uzgojem koza. Kako su već godinama u poljoprivredi, iskustvo koje su stekli sa proizvodnjom pod otvorenim nebom, primenili su i na proizvodnju mleka, surutke, kiselog mleka, sira i jarića. 

Spyrale Adama 1120x1080

U stočarstvu nema crvenog slova u kalendaru

U stočarstvo nisu ušli „grlom u jagode“, konsultovali su se sa iskusnijim lokalnim kozarima, čitali mnogo stručne literature, a dosta praktičnih saveta pronašli su i na internetu. Prva grla, 13 muznih koza i dva jarca, nabavili su u toku leta, od jednog proizvođača iz Ade, priča nam Darko.

U svet stočarstva, 23-ogodišnji David, i godinu dana mlađi Darko, upustili su se punog srca, svesni činjenice da je reč o mukotrpnom, celodnevnom poslu, koji ne poznaje ni crveno slovo u kalendaru. Ustaje se u 5 sati ujutru, kako bi se koze nahranile, napojile i izmuzle, očistili objekti, nakon čega ih čekaju ratarski poslovi, obezbeđivanje obroka za njihove životinje. Koze vole raznovrsnu hranu, koncentrat, detelinu, zob, kukuruz, ječam, žito, seno, slamu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj PČELA i KOZA u selu Rečica kod Kladova

Proširenje objekata i novi proizvodi od kozijeg mleka

Francuske alpino koze spadaju u red najčistijih i najotpornijih rasa koza, što je bio glavni razlog zbog kojih su se ovi mladi uzgajivači opredelili za njih. Dobra mlečnost i kvalitet mleka, takođe su bile među presudnim faktorima.

Ovi mladi proizvođači uspevaju da izmuzu i do tri litre mleka po kozi, u najidealnijim uslovima, ali u mesecima zasušenja, te količine su nešto manje. Dnevno se na njihovom gazdinstvu na obodu Kikinde, proizvede dvadesetak litara mleka.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kada su savladali početničke korake u proizvodnji, napravili su biznis plan, kojim su, svega nekoliko meseci od registracije gazdinstva, više nego zadovoljni. Uspeli su da privole veliki broj Kikinđana da se sa kravljeg, preorijentišu na kozije mleko, a zadovoljni su i prodajom surutke, kiselog mleka i domaćeg sira.

U planu im je da se oprobaju i proizvodnji jogurta od kozijeg mleka. Budući da su veoma mladi, te im je tehnologija pravljenja surutke i drugih proizvoda od mleka nedovoljno poznata, Darko i David se oslanjaju na znanje i iskustvo svojih roditelja i najstarijih članova porodice.

PROČITAJTE I...  Koza ojarila petorke u Starom Slankamenu

Želja im je da naredne godine konkurišu za podsticajna sredstva Grada Kikinde, za kupovinu muzilice i laktofriza, a planovi ovih uzornih mladih domaćina se ne završavaju na tome, jer bi voleli kada bi u narednom periodu mogli da podignu i veliki hangar za boravak i ishranu koza i jarića, i da vremenom povećaju svoje stado.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornici: Darko Sivčev i David Hanđa, uzgajivači koza iz Kikinde

Prethodni tekstUzgoj STEVIJE – Biljke koja je 40 puta slađa od šećera
Sledeći tekstABS inovacija iz Sombora sprečava gubitak profita poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime