Mladi ortaci iz Kikinde pronašli računicu u uzgoju koza

0
510

Uprkos velikim izazovima u stočarstvu, dvojica mladih Kikinđana, Darko Sivčev i David Hanđa, odlučili su da se, umesto rada u fabričkim pogonima, bave uzgojem koza. Kako su već godinama u poljoprivredi, iskustvo koje su stekli sa proizvodnjom pod otvorenim nebom, primenili su i na proizvodnju mleka, surutke, kiselog mleka, sira i jarića. 

Adama Asorbital 1120x180

U stočarstvu nema crvenog slova u kalendaru

U stočarstvo nisu ušli „grlom u jagode“, konsultovali su se sa iskusnijim lokalnim kozarima, čitali mnogo stručne literature, a dosta praktičnih saveta pronašli su i na internetu. Prva grla, 13 muznih koza i dva jarca, nabavili su u toku leta, od jednog proizvođača iz Ade, priča nam Darko.

U svet stočarstva, 23-ogodišnji David, i godinu dana mlađi Darko, upustili su se punog srca, svesni činjenice da je reč o mukotrpnom, celodnevnom poslu, koji ne poznaje ni crveno slovo u kalendaru. Ustaje se u 5 sati ujutru, kako bi se koze nahranile, napojile i izmuzle, očistili objekti, nakon čega ih čekaju ratarski poslovi, obezbeđivanje obroka za njihove životinje. Koze vole raznovrsnu hranu, koncentrat, detelinu, zob, kukuruz, ječam, žito, seno, slamu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Proširenje objekata i novi proizvodi od kozijeg mleka

Francuske alpino koze spadaju u red najčistijih i najotpornijih rasa koza, što je bio glavni razlog zbog kojih su se ovi mladi uzgajivači opredelili za njih. Dobra mlečnost i kvalitet mleka, takođe su bile među presudnim faktorima.

PROČITAJTE I...  Program ishrane koza nakon jarenja

Ovi mladi proizvođači uspevaju da izmuzu i do tri litre mleka po kozi, u najidealnijim uslovima, ali u mesecima zasušenja, te količine su nešto manje. Dnevno se na njihovom gazdinstvu na obodu Kikinde, proizvede dvadesetak litara mleka.

1120x180px

Kada su savladali početničke korake u proizvodnji, napravili su biznis plan, kojim su, svega nekoliko meseci od registracije gazdinstva, više nego zadovoljni. Uspeli su da privole veliki broj Kikinđana da se sa kravljeg, preorijentišu na kozije mleko, a zadovoljni su i prodajom surutke, kiselog mleka i domaćeg sira.

U planu im je da se oprobaju i proizvodnji jogurta od kozijeg mleka. Budući da su veoma mladi, te im je tehnologija pravljenja surutke i drugih proizvoda od mleka nedovoljno poznata, Darko i David se oslanjaju na znanje i iskustvo svojih roditelja i najstarijih članova porodice.

Adama Soratel 1120x1080

Želja im je da naredne godine konkurišu za podsticajna sredstva Grada Kikinde, za kupovinu muzilice i laktofriza, a planovi ovih uzornih mladih domaćina se ne završavaju na tome, jer bi voleli kada bi u narednom periodu mogli da podignu i veliki hangar za boravak i ishranu koza i jarića, i da vremenom povećaju svoje stado.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza na Staroj planini

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Sagovornici: Darko Sivčev i David Hanđa, uzgajivači koza iz Kikinde

Prethodni tekstUzgoj STEVIJE – Biljke koja je 40 puta slađa od šećera
Sledeći tekstABS inovacija iz Sombora sprečava gubitak profita poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime