Đumbir se u lekovite svrhe upotrebljava preko 5.000 godina, uglavnom u svežem obliku, a karakteriše ga višestruko delovanje. Zašto bi trebali da konzumiramo đumbir, posebno u hladnijim mesecima i kakav efekat ima na naš organizam saznaćete u narednim redovima.
Bilo da se koristi u jelima, salatama ili za čaj, koren đumbira je idealan saveznik za jačanje imuniteta. Naime, đumbir je pun antioksidansa, a oni pomažu našem telu da se bori protiv prehlade i gripa i hroničnih bolesti kao što su visok pritisak, srčane bolesti, bolesti pluća, itd.
Đumbir sadrži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom, supstancom koja mu daje ljutikast i rezak ukus i koji ima jako anti-inflamatorno dejstvo.
Đumbir na organizam deluje tako što ubrzava cirkulaciju i podstiče razmenu materija. Ima sposobnost da smiruje bolove, poboljšava varenje, a povoljno deluje na organizam kod ljudi koji boluju od dijabetesa. Takođe, koristi se i kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i smanjivanje upala i bolova uzrokovane artritisom.
Sveži ili sušeni koren đumbira
Đumbir se može naći u svežem i sušenom obliku, mada je preporuka da se koristi svež koren. Ne koristi ste samo u narodnoj medici, već su i mnoge studije do sada potvrdile njegova pozitivna dejstva na ljudski organizam.
U studiji iz 2013. godine, naučnici su istraživali efekte svežeg i sušenog đubira na jedan respiratorni virus u ljudskim ćelijama. Rezultati su sugerisali da svež đumbir može da pomogne u zaštiti respiratornog sistema, dok sušeni đumbir nije imao isti efekat.
Velika studija iz 2017. godine pokazala je da svakodnevna konzumacija đumbira može da ima pozitivan uticaj na imunološki sistem, te da olakša oporavak od bolesti kao što su prehlada i grip. Takođe, koren đumbira može da smanji verovatnoću oboljevanja od nekih hroničnih bolesti, kao što su hipertenzija i koronarne bolesti.
Mala studija iz 2019. o efektima ekstrakta đumbira na pušače i nepušače otkrila je da je dnevna konzumacija ekstrakta đumbira povezana sa jačim odgovorom antitiela kod nepušača.
Studija iz 2017. godine od 4.628 ljudi otkrila je da svakodnevna konzumacija đumbira može da nas zaštiti od koronarne bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, hiperlipidemije, cerebrovaskularne bolesti i bolesti masne jetre, između ostalih hroničnih stanja.
Upotreba i čuvanje
Đumbir se može koristiti u jelima i salatama kao začin, a od njega se može praviti čaj. Najbolje se kombinuje sa limunom i medom i tada se efekat pojačava. Možete ga iseći na komadiće ili izrendati.
Verovatno ste imali problem da oljuštite đumbir zbog njegove neravne strukture. Najlakši način da to uradite je struganje kore kašičicom. Što se tiče čuvanja, kako bi đumbir zadržao sva lekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu kesu ili zamotanog u krpu.
Đumbir se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u žuči, jer podstiče proizvodnju žuči i ljudima koji uzimaju lekove za razređivanje krvi.
Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.
Izvor: Medicalnewstoday, Bivits
Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.