Hajdučka trava – leči još od praistorijskog doba

0
1934
hajducka trava lekovito bilje
Foto: Wikipedia.org -Milimidragan 92 -CC BY-SA 4.0

Hajdučka trava raste na livadama i pašnjacima, uz puteve sve do 2500 metara nadmorske visine. Lako je dostupna biljka, a u lekovite svrhe se koristi još od praistorskog doba.

Adama Maganic 1120x180

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka iz familije glavočika. Može da naraste do visine od 1 metar, a grana se samo u gornjem delu. Autohtona je biljka Evrope, Azije i Severne Amerike. Koristi se u narodnoj, kao i u zvaničnoj medicini.

Lekovitost hajdučke trave bila je poznata još u praistorijsko doba, o čemu svedoče nalazi njenog polena u neandertalskim grobnicama. Ime hajdučka trava je dobila, jer su upravo ovom biljkom hajduci lečili svoje rane. Naučni naziv Achillea povezuje sa Ahilom koji je ovom biljkom zalečio ranu Telefusu.

MPS baneri II

Lekoviti su nadzemni deo biljke u cvetu ili cvetovi. Hajdučka trava sadrži mnoga lekovita svojstva, a njeno etarsko ulje ima antioksidativno i antimikrobno dejstvo. Podjednako deluje na bakterije i na gljivice. Ima snažno dejstvo protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr.

Tradicionalno se koristi kod stomačnih problema, sa varenjem, protiv grčeva i nadimanja, a povoljno deluje i za jačanje apetita. Ukoliko se koristi kao spoljna primena (na koži) ubrzava zaustavljane krvarenja i zarastanje rana, ublažava svrab, a deluje i protivupalno. Takođe, preporučuje se za ublažavanje reumatskih tegoba.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja ili su u pitanju deca, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Plućnjak – ekspert za pluća, ali i hrana

Literatura:
Gostuški, R: Lečenje lekovitim biljem, Narodna knjiga, Beograd, 1979.
Tucakov, J: Lečenje biljem, Rad, Beograd, 1984

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstBiodinamika – viši nivo organske proizvodnje
Sledeći tekstOsigurajte dobar start uljane repice i otključajte potencijal za maksimalni prinos

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime