Hajdučka trava – leči još od praistorijskog doba

0
755
hajducka trava lekovito bilje
Foto: Wikipedia.org -Milimidragan 92 -CC BY-SA 4.0

Hajdučka trava raste na livadama i pašnjacima, uz puteve sve do 2500 metara nadmorske visine. Lako je dostupna biljka, a u lekovite svrhe se koristi još od praistorskog doba.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka iz familije glavočika. Može da naraste do visine od 1 metar, a grana se samo u gornjem delu. Autohtona je biljka Evrope, Azije i Severne Amerike. Koristi se u narodnoj, kao i u zvaničnoj medicini.

Lekovitost hajdučke trave bila je poznata još u praistorijsko doba, o čemu svedoče nalazi njenog polena u neandertalskim grobnicama. Ime hajdučka trava je dobila, jer su upravo ovom biljkom hajduci lečili svoje rane. Naučni naziv Achillea povezuje sa Ahilom koji je ovom biljkom zalečio ranu Telefusu.

Magnetic 1120x185px

Lekoviti su nadzemni deo biljke u cvetu ili cvetovi. Hajdučka trava sadrži mnoga lekovita svojstva, a njeno etarsko ulje ima antioksidativno i antimikrobno dejstvo. Podjednako deluje na bakterije i na gljivice. Ima snažno dejstvo protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr.

Tradicionalno se koristi kod stomačnih problema, sa varenjem, protiv grčeva i nadimanja, a povoljno deluje i za jačanje apetita. Ukoliko se koristi kao spoljna primena (na koži) ubrzava zaustavljane krvarenja i zarastanje rana, ublažava svrab, a deluje i protivupalno. Takođe, preporučuje se za ublažavanje reumatskih tegoba.

ExelGrow Adama 1120x180

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  BiH: Branje trave ive na Ozrenu na UNESKO listi

Literatura:
Gostuški, R: Lečenje lekovitim biljem, Narodna knjiga, Beograd, 1979.
Tucakov, J: Lečenje biljem, Rad, Beograd, 1984

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstStočari tvrde: Imlek plasirao neistinu o povećanju otkupne cene mleka
Sledeći tekstKAKO zaštititi KOŠTIČAVO voće od MONILIE u fazi CVETANJA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime