Tamjan – Lek za dušu i telo

0
698
tamjan
Foto: Pixabay

Tamjan ima posebno i veoma značajno mesto u hrišćanstvu i sastavni je deo verskih običaja i molitvi. Pored toga, lekovit je na više načina i zato je našao posebno mesto u tradicionalnoj medicini.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Tamjan je u upotrebi jako dugo, a o njemu se govori i u Starom zavetu. U starom svetu bio je veoma skupocen, kako zbog svoje retkosti, tako i zbog upotrebe u hramovima i zato su ga mudraci darovali novorođenom Gospodu Hristu, uz zlato i smirnu.

Za vreme molitve, tamjan označava podizanje uma i srca prema nebu, a pravi se paralela između dima tamjana koji se podiže u visine i molitve koja se uzdiže prema Bogu.

Adama Sultan 1120x180

Tamjan se dobija od bosvelija (Boswellia) drveta. Različite vrste nalaze se pored Somalije i u Etiopiji, Sudanu, Omanu, Jemenu i Indiji. Biljka se zareže sekirom i sačeka se kako bi pustila smolu. Međutim, potražnja za tamjanom je izuzetno velika, a prekomerno vađenje smole je pogubno za drveće. Zato je u mnogim zemljama uvedeno ograničenje, kao i kontrola.

tamjan drvo
Foto: Boswellia sacra / Wikipedia.org / Autor: Mauro Raffaelli / https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Boswellia_sacra_in_Wadi_Dowkah_%28Dhofar%29.JPG

Paljenjem tamjana razvija se izuzetno jak i neobično prijatan miris. Osim u religiozne svrhe, koristi se i u proizvodnji parfema, u aromaterapiji i tradicionalnoj medicini.

Aneri Galenika 1120x185px

„Tamjan je čudo Božije”, govorio je Otac Tadej. „Možeš da provetriš stan, ali otrove iz stana, otrove iz vazduha možeš da očistiš jedino ako češće zapališ tamjan – najbolje čisti vazduh. I zla sila beži kada zapalimo tamjan“.

PROČITAJTE I...  Divlji kesten: Kralj jeseni, zaštitnik vena

Lekovita svojstva tamjana

Tamjan je odlično dezinfekciono sredstvo. U Indiji se upotrebljava za zaceljivanje rana, zaštitu od patogenih mikroorganizama i za lečenje artritisa. U aromaterapiji se koristi za otklanjanje napetosti, depresije, stresa.

Na stranim i domaćim portalima alternativne medicine, kao i na forumima koji se bave ovom tematikom, postoji velik broj svedočanstava i iskustava ljudi koji pominju tamjan kao lek protiv kamena u bubregu.  Pored navedenog, ulje tamjana povoljno deluje na celokupni respiratorni sistem i olakšava bronhitis, astmu, ublažava upalu sinusa, sprečava prehlade i brojne alergije, piše Alternativna medicina.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova, navodi Lekar info.

Važna napomena:

Tamjan nikada ne treba koristiti pre nego što se posavetujete sa lekarom i nikada ne bi trebalo uzimati oralnim putem ukoliko vam lekar nije savetovao drugačije. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju eterično ulje tamjana. Ulje tamjana nikad ne treba koristiti u čistom obliku na koži, uvek ga treba prorediti sa malo vode ili nekim drugim uljem čije je delovanje na kožu blaže.

PROČITAJTE I...  Zašto ZAČINSKO BILJE GUBI LIŠĆE i kako rešiti problem

Reference: Srpska pravoslavna crkva, Eparhija šumadijska, Alternativna medicina, Lekar info

Prethodni tekstJESENJE PLAVO PRSKANJE koštičavih voćaka: Kada i kako obaviti tretman
Sledeći tekstSubvencije za uzgoj šećerne repe u 2023. godini 35.000 dinara po hektaru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime