Kako ubrzati zrenje paradajza i pobošljati ukus PRIRODNIM putem

0
12451
paradajz
Foto: Pixabay

Sniženje temperature vazduha, naročito noću, nepovoljno utiču na sazrevanje paradajza. Ukoliko vam je ostalo još zelenih plodova na biljkama, možete primeniti neke od ovih prirodnih načina da ubrzate zrenje, kao i da poboljšate ukus paradajzu.

Adama Asorbital 1120x180

Mnogi imaju dosta zelenog paradajza na biljkama, međutim, sniženje temperature vazduha (posebno noću) može nepovoljno da utiče na dozrevanje plodova. Postavlja se pitanje šta učiniti.

Na raspolaganju imamo nekoliko različitih načina koji će pomoći paradajzu da ubrza dozrevanje plodova, a time će se i povećati prinosi.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Najpre, važan je način branja. Kako savetuje Dragomir Radić iz PSSS-a, ne treba čekati da sazri nekoliko plodova, već treba ubrati prvi zreo paradajz na grani, jer posle toga će svi na njoj početi da se crvene.

Zakidanje vrha paradajza će omogućiti da biljka sakupi više hranljivih materija, što podstiče ranije sazrevanje.

1120x180px

Vreme je kiša, ali ako ih nema i morate da zalivate – ne preterujte. Naime, preterano zalivanje utiče na produžavanje vegetacije i usporava zrenje. Ograničenim zalivanjem, paradajz prinudno sazreva i dobija bolji ukus i slatkoću, bez viška vode i kiseline.

PROČITAJTE I...  Listovi paradajza se SUŠE? Ovo su razlozi

Ukoliko i dalje imate problema sa smrdbubom (smrdljivim martinijem), evo kako možete da se rešite smrdibuba na prirodan način, bez pesticida.

Adama Soratel 1120x1080

Kako poboljšati ukus paradajzu

Za poboljšanje ukusa paradajza može se koristiti rastvor sode bikarbone u proporciji 6 grama na litar vode. Postupak se ponavlja svakih 7 dana.

Takođe, može se koristiti jod, a tretiraju se plodovi i donji deo stabla. Rastvor se pravi tako što se 3 kapi joda rastvori u litar vode. U ovu svrhu, umesto joda, može da se koristi lišče oraha koje ispušta jod.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Upotreba pepela je još jedan način da se, ne samo ubrza zrenje, već i poboljša ukus paradajza. Opšte je poznato da je pepeo prirodno đubrivo, pre svega kalijumovo. Rastvor se pravi, tako što se čaša pepela sipa u kantu vode, dobro promeša i odmah sipa oko stabla. Dovoljno je litar rastvora po biljci.

Veoma važno: Pre nego što upotrebite pepeo, obavezno zalijte biljke da ne bi izgorele, posebno ako nisu ranije zalivane.

Adama Tomigan XL 1120x180

Pepeo se može koristiti i kao folijarna prihrana (prskanje po listovima). Tada se rastvor priprema sa pola čaše pepela na kantu vode.

PROČITAJTE I...  Timac Agro i doktor za paradajz

Dozrevanje ubranog zelenog paradajza

Zeleni paradajz može i da se ubere sa biljaka, a onda da se pomeša sa zrelim plodovima banane ili jabuke. Ovo voće ispušta biljni hormon etilen, isparljiv enzim koji doprinosi bržem sazrevanju paradajza.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPodizanje novog voćnjaka: Prednosti GUSTE SADNJE voćaka
Sledeći tekstZaštita uljane repice od vaši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime