Uprkos teškoj situaciji, bački povrtari optimistični

0
102

Aleksa Pejičić, povrtar iz Ravnog Sela, smatra da će 2022. godina ići na ruku domaćim proizvođačima, pre svega, kada je reč o ceni, ali i u pogledu plasmana hrane. Ko bude proizveo kvalitetno povrće, po Aleksinom mišljenju, neće imati problem da ga proda. A porodica Pejičić, koja se proizvodnjom razne vrsta povrća bavi već dve decenije, i poseduje 30 plastenika na različitim parcelama, prepoznatljiva je upravo po kvalitetu, jer je on imperativ u njihovom radu od prvog dana.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kako kaže Aleksa, trude se da prate korak sa savremenim zahtevima tržišta, i konstantno rade na unapređenju i osavremenjivanju proizvodnje. Svakodnevno osluškuju zahteve svojih potrošača, i proširuju paletu svojih proizvoda. Raznovrsna ponuda je neophodna, kaže naš sagovornik, da bi se, u slučaju da neka od kultura podbaci, taj gubitak mogao nadomestiti prihodom od nekog drugog proizvoda.

Subvencije bi trebalo da budu višestruko veće

Aleksa kaže da je bilo godina kada je u njihovim plastenicima, ali i na otvorenom polju, najzastupljenija bila babura paprika, ali su ove godine akcenat stavili na mladi krompir, kupus i luk ekstra kvaliteta. Strogo vode računa o svakom segmentu proizvodnje, od navodnjavanja preko prihrane, do hemijske zaštite biljaka, kako u plastenicima, tako i na otvorenom polju, jer samo manji propust može negativno da se odrazi i na kvalitet, ali i na prinose.

Magnetic 1120x185px

Ove godine, Pejičići očekuju da će imati rod od preko hiljadu tona krompira, i isto toliko luka i paprike, ali, kako je dodao Aleksa, da li će im se očekivanja i ostvariti, zavisiće od brojnih faktora, na koje oni ne mogu da utiču, pre svega, od vremenskih prilika. Planove im često pokvare i tržišne okolnosti, stalna oscilacija otkupne cene im je „rak rana“ i glavni razlog zbog kojeg ne mogu da prave dugoročne planove kada je u pitanju ulaganje u proizvodnju. Država bi, smatra on, morala da bude blagonaklonija prema domaćim, pre svega mlađim proizvođačima, koji bi voleli da ostanu na selu.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja paprike u Mužlji

Trenutne podsticajne mere od 8 hiljada dinara su, kaže, nedovoljne, budući da su cene inputa enormno skočile. Po njegovom mišljenju, te subvencije bi morale da budu višestruko veće, poput onih koje dobijaju njihove kolege u regionu, da bi im iole olakšale svakodnevni rad.  Kako ističe, za subvencije se sve ređe i prijavljuje, zbog konstantnog kašnjenja u odobravanju i isplati. Kako je podelio sa nama, pre nekoliko dana su ga kontaktirali iz resornog Ministarstva, za dopunu nekog predmeta iz 2020. godine, a firma od koje se tada snabdevao, je, kako nam je rekao, mogla u međuvremenu da se zatvori, što znači da ne bi ni bio u mogućnosti da nabavi nedostajući papir. Sve su to razlozi zbog kojih sve ređe aplicira za pomoć, a isti je slučaj i sa mnogim njegovim kolegama povrtarima.

ExelGrow Adama 1120x180

Nestabilna otkupna cena „rak rana“ domaćih povrtara

Država bi trebala da štiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, a ona često povlači poteze koji doprinose gašenju mnogih gazdinstava, razočarano dodaje Pejičić. Uvoz povrća je jedan od glavnih problema. Država često uveze određeno povrće po nižim cenama, uprkos činjenici da ona nije deficitarna na domaćem tržištu, pa zbog toga naši proizvođači muku muče dok je ne prodaju, a neretko se dešava da im deo roda, zbog toga, i propadne.

PROČITAJTE I...  Organsko povrtarstvo

Pejičići se bave i proizvodnjom ratarskih kultura, i kako kaže, ne pamte da su ih inputi ovoliko koštali, a, kako nam se požalio Aleksa, još im je teže, kada je u pitanju povrtarska proizvodnja. U povrtarskoj proizvodnji je, osim đubriva, veliki trošak i navodnjavanje, ali i radna snaga, koja je u tom kraju deficitarna, pa samim tim, iz godine u godinu, sve skuplja. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih, za sada, neće proširivati kapacitete.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Voleo bi ovaj ambiciozni povrtar da se njegov luk,paprika, krompir ili kupus nađu i na inostranim pijacama, ali je svestan da sa trenutnim količinama samostalno ne može da nastupi, te će sačekati da se tamošnji proizvođači slože i osnuju Udruženje, i nada se da će se za par godina, prvoklasno bačko povrće, kupovati i u prodavnicama nekih od zapadnih zemalja.

Sagovornik: Aleksa Pejičić, povrtar iz Ravnog Sela

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstVučić ljut na Nedimovića: Dođe mi da skočim kroz prozor od njegovih izjava
Sledeći tekstGde su Bašak traktori? Plaćeni, ali ih nema

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime