Zemljoradniča zadruga ProfiAgrar iz sela Varna

0
12864
Agrosaveti---ProfiAgrar---01

Inovativnost, originalnost, ambicioznost, posvećenost. Samo su neke od osobina koje poseduje mladi preduzetnik, Dragan Gligorić, iz pocerskog sela Varna. Sa svega 26 godina, uspeo je da animira i motiviše veliki broj svojih meštana ali i poljoprivrednih stručnjaka, na zajedničko poslovanje. Danas je njihova poljoprivredna zadruga „ProfiAgrar jedna od potencijalnih 500, koja je u okviru programa oživljavanja zadrugarstva, “500 zadruga u 500 sela“ dobila bespovratna sredstva za unapređenje poslovanja. Kako nam je na početku razgovora rekao Gligorić, zahvaljujući toj finansijskoj injekciji iz državnog budžeta, bili su u prilici da nabave savremenu sušaru za voće i povrće i da osmišljavaju proizvode koji će se tek naći na tržištu.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Mlada složena zadruga u srcu Mačve

Navodeći podatak da na tržištu hrane raste potražnja za proizvodima koji su konzervirani bez hemijskih sredstava, njihova zadruga je razvila ideju o proizvodnji sušenog voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja. Članovi zadruge „ProfiAgrar“, prepoznali su i ogromni potencijal koji prah od raznih vrste voća ili povrća ima u prehrambenoj industriji. U narednom periodu će se fokusirati na proizvodnju prirodnih aroma prahova, kao odgovor na veštačke boje koje su štetne po zdravlje. Dragan Gligorić kaže da su dobijena podsticajna sredstva investirali u dve savremene sušare kapaciteta po 500 kilograma. U njima su eksperimentalno sušili malinu, jagodu, aroniju i borovnicu a u planu je da se oprobaju i u sušenju paradajza i paprike za potrebe restorana. Prema njegovim rečima, želja im je da maksimalno prošire asortiman osušenih proizvoda. Svesni su poslovne zakonitosti da je svaka sirovina daleko profitabilnija ukoliko se preradi.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---ProfiAgrar---02

Malinica direkt“ – u trci za najbolju tehnološku inovaciju

Prema Gligorićevim rečima, poljoprivredna zadruga „ProfiAgrar“ u Slatini, trenutno okuplja 17 kooperanata koji imaju zasade malina. U njima je proizvodnja strogo kontrolisana i unificirana, uz isključivu primenu bioloških sredstava, koja zamenjuju pesticide. To se automatski odražava na sam kvalitet voća ali i na bolji plasman, dodaje Gligorić. Malina im je bila glavna inspiracija ali i tržišni adut i na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u ovoj godini. Ovi mladi Mačvani osmislili su jedinstven prirodni granulat od aroma maline i kupine koji bi, pod nazivom „Malinica direkt“, želeli da plasiraju na domaćem i inostranom tržištu.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Sušeno voće na rafovima u Švajcarskoj

Porodica Gligorić je poznata pčelarska porodica sa 150 košnica. Bavi se preradom meda i pčelinjih proizvoda. Godišnje proizvede oko 30 tona te slatke poslastice. Njihov bagremov i livadski med sa pašnjaka na obližnjoj planini Cer prepoznatljiv je na domaćem tržištu. Da je postojala adekvatna zakonska regulativa, kako kaže ovaj mladi pčelar, njihove teglice odavno bi se našle i na rafovima švajcarskih veletrgovina. Uprkos trenutnim poteškoćama, kada je reč o izvozu meda u ambalaži saradnja sa švajcarskim kupcima biće uspostavljena. Već tokom ove godine ostvariće se izvoz sušenog voća u tu alpsku zemlju.

Banner_728x90

Agrosaveti---ProfiAgrar---03

Pčelinji otrov iz Mačve uskoro u Kanadi

Nadaju se da će se uskoro obreti i na tržištu jedne prekookeanske zemlje, plasirajući najdragoceniji pčelinji proizvod – pčelinji otrov. On ima široku primenu u farmaceutskoj industriji. Kako nam je ponosno rekao ovaj mladi preduzetnik, počeli su da rade na novom projektu, koji bi trebalo da se realizuje od sledeće godine, zahvaljujući saradnji sa jednom kanadskom farmaceutskom kućom. Do kraja godine, kako ističe Gligorić, trebalo bi da kompletiraju opremu za skidanje pčelinjeg otrova. To do sada još niko nije radio u Srbiji i kaže da ga raduje što će njihova zadruga biti začetnik te proizvodnje. Njegova misija biće da animira pčelare da se edukuju u radu sa opremom za skidanje pčelinjeg otrova. Nada se da će ta ideja naići na odobravanje i kod pčelara iz drugih krajeva zemlje.

Biofor baner 728x90

Izazvali interesovanje poljoprivrednika u regionu

Prvi su ovi mladi momci iz Pocerine i u formiranju složene zadruge, koja još uvek nije dovoljno rasprostranjena u našoj zemlji. Izazvali su i interesovanje poljoprivrednika iz zemalja u regionu. Dragan kaže da su delegacije privrednika i poljoprivrednika iz susedne Hrvatske i Bosne, česti posetioci njihove zadruge. Oni su veoma zainteresovani za dosadašnja iskustva zadruge „ProfiAgrar“. Želja im je da popularizuju taj vid udruživanja, koji je poslednjih godina izgubio poverenje među poljoprivrednicima. Kaže i da su optimisti u tom pogledu.

USAID želi da brendira proizvode iz Mačvanskog okruga

Ciljevi ovog mladog poljoprivrednika visoko su postavljeni. Njihov potencijal prepoznala je i američka agencija za međunarodni razvoj – USAID (Ju- Es-Ejd). Njihovi saradnici su nakon nedavne posete njihovoj zadruzi izrazili želju za brendiranjem pojedinih proizvoda iz Mačvanskog okruga. Dragan na kraju naše posete kaže da je naoružan strpljenjem i optimizmom i da je spreman da se suoči sa svim poslovnim izazovima u budućnosti, korak po korak.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Sovljak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime