Ozimi stočni grašak: Isplativa proizvodnja kvalitetne kabaste stočne hrane

0
716
stocni grasak
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ozime krmne mahunarke, pre svega ozimi stočni grašak i ozima grahorica, predstavljaju jedan od najjeftinijih, najkvalitetnijih i najisplativijih vidova proizvodnje kabaste stočne hrane na oranicama u različitim agroekološkim uslovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Koriste se isključivo u obliku krme, najčešće za spravljanje visoko kvalitetne senaže. Stočni grašak predstavlja vrednu komponentu u ishrani svih vrsta i kategorija domaćih životinja, jer poseduje kvalitetan hemijski sastav suve materije krme, odnosno visok sadržaj sirovih vlakana.

Ozimi grašak predstavlja svojevrsni izvor proteina od oko 19 %, i on je jeftina ,ali veoma kvalitetna kabasta stočna hrana.

Svestrane koristi stočnog graška

Naš sagovornik, Đuro Karagić, stručnjak za krmno bilje, rekao nam je da u sušnim godinama, kada soja podbaci sa rodom, stočni grašak može da nadomesti taj gubitak, ali i da omogući čak drugi usev, zbog ranije žetve.

Osim direktne koristi za proizvodnju stočne hrane, gajenje ozimog stočnog graška pozitivno utiče na veći broj činilaca poljoprivredne prozvodnje, sa posebnim naglaskom na razvoj održivih sistema proizvodnje i organske poljoprivrede.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pored poznatog starog sortmenta, Novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, “Kosmaja” i “Pionira”, tu je i nova sorta “NS mraz”.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja leblebija u Bačkom Gradištu

Uzgoj stočnog graška je jednostavan i ne mnogo zahtevan.

Ozime sorte stočnog graška klijaju i obrazuju vegetativne organe pri temperaturi 4-5°C i otporne su na niske temperature tokom zimskog perioda. Bez oštećenja podnose golomrazicu od -17°C, a pod snežnim pokrivačem i znatno niže temperature. Optimalna temperatura za rast biljaka i stvaranje kvalitetne zelene krme je između 12-16°C.

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstBožur – omiljen u narodu, sadi se u jesen
Sledeći tekstSEOSKI turizam: RODIN salaš u Futogu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime