Farma Angus goveda u selu Gložan

0
1493
Agrosaveti---Angus-goveda---Glozan---01
Timac AGRO

Angus goveda su sve popularnija i među stočarima u Srbiji. Njihova otpornost i kvalitet njihovog mesa je ono što odlikuje ovu rasu. I Pavel Balca iz Gložana je pre nekoliko godina rešio da sa mlečnog govedarstva pređe na sistem krava-tele, a među tovnim rasama najviše mu se svideo upravo angus.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Oduvek smo se bavili stočarstvom, tačnije držali smo krave. Ali tu je zaista puno posla, pa cena i otkup mleka, nismo se više pronalazili u tome. Imamo nešto zemlje, i ovu parcelu uz pašnjak, te sam rešio da idem na sistem krava-tele. Video sam da je meso angusa popularno i traženo, te sam zato izabrao baš njega.” – kaže Pavel.

Chief-1120x180

Pavelovim grlima je ovo treće telenje, te sada već može da izvuče neke konkretnije zaključke. Ono što je čitao i slušao kada se pripremao za anguse, kako kaže, uglavnom se pokazalo tako i u praksi. Suština je da su ona veći deo godine na ispaši, jedino zimi zahtevaju dohranjivanje.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Angus-goveda---Glozan---02

“Od aprila do novembra, ona su na pašnjaku. Tada sa njima nemamo skoro nikakvih obaveza. Osim što ograđujemo 5 po 5 hektara, kako bi se trava obnavljala. Preko zime dajemo malo silaže, kukuruzovine, deteline, itd.”

Nicogan-1120x180

Nakon telenja, mladunče je sa majkom oko 5 meseci, a zatim ide u intenzivniji tov koji otprilike počinje od njegovih 200 kilograma do 600, kada su spremni za prodaju. Tokom tog intenzivnog tova hrane se kabastom hranom, detelinom i prekrupom.

Biofor baner 728x90

“Tov traje oko 18 meseci, tačnije od telenja do prodaje. Prvih 5 meseci tele je sa majkom, tako da nas on tada skoro ništa ne košta. Zatim ide u intenzivan tov. Ali oni imaju dobar prirast, oko 1,2 kilograma dnevno napreduje, što je sa ovim načinom ishrane veoma dobro.” – objašnjava Pavel.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u Sakulama

Agrosaveti---Angus-goveda---Glozan---03

Domaći klaničari ne razlikuju simentalca od angusa kada je cena u pitanju

Pavelu je ovo prva tura bikova koju je spremio za kupce. Međutim, ne ide sve tako lako kada je plasman u pitanju. Domaći klaničari izjednačavju simentalca i angusa, tačnije nude istu cenu, a to naš domaćin ne može da prihvati.

“Domaći klaničari plaćaju angusa isto kao simentalca, a radman mesa kod angusa je neuporedivo veći, zato to neću da prihvatim.” – izričit je naš domaćin.

Agrosaveti---Angus-goveda---Glozan---04

A da ne pričamo o tome koliko je meso angus goveda kvalitetnije. Možda to ne prepoznaju domaći klaničari, ali zato znaju Kinezi. Naime, Kinezi su veoma zainteresovani za ova goveda, te su se pojavili kao potencijalni otkupljivači i u Srbiji. Zadovoljni su naši proizvođači i cenom, ali sada i tu postoji mali problem, priča nam naš domaćin.

“Uskoro će jedna tura otići za Kinu. Kinezi su pokazali interesovanje za Angusa iz Srbije. Mi smo im ponudili cenu od 2,50 eura plus PDV i oni su to odmah prihvatili. Ali je nastao problem, za jednu turu nam treba 150 grla, a mi sada imamo 100. Ali nadam se da ćemo do septembra skupiti još tih 50 komada.” – kaže Pavel.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lubenica i tov junadi u Mačvanskom Belotiću

Domaći odgajivači angus goveda se nadaju da će imati neophodne količine, a baš kada je reč o tome, svesni su da im je neophodno udruženje ili neki vid zajedništva koji bi osigurao uslove prodaje i njima, ali i Kinezima. Problem je i u tome što oni između sebe prikupe 150 grla, ali dok ne dođe do realizacije, neki odgajivači u međuvremenu prodaju svoja grla, te poremete planove i ostalima. Pa ipak, naš domaćin vidi perspektivu u svemu ovome, te mu je cilj da poveća broj grla, jer uslova za to svakako ima.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime