Proizvodnja jabuka u selu Karbulovo

0
1540
Agrosaveti - proizvodnja jabuka u selu Karbulovo - 01

Jabuka – brend sela Karbulovo

Spyrale Adama 1120x1080

Na pedesetak hektara zemlje u ataru Karbulova, sela nadomak Negotina, prostiru se zasadi jabuka. Proizvođači jabuke iz Karbulova, okupljeni u Udruženju „Voćar Karbulovo“, pre osam godina pokrenuli su edukativno-promotivnu manifestaciju „Dani jabuke“, po kojoj su postali poznati – kaže naš domaćin, voćar Slavoljub Stanković, ujedno i predsednik Udruženja. Ipak, u njegovoj porodici voćarstvo datira još od pre nekoliko decenija. Kako nam je rekao, proizvodnju različitih voćnih vrsta, bresaka, kajsija, krušaka, zasnovao je još ranih 60-tih godina njegov deda, da bi se danas prevashodno orijentisali prema jabuci. Pre dve godine, odlučili su se za plasman jabuka na inostrano tržište, što je iziskivalo dodatna ulaganja te su na površini od 1,8 hektara, podigli jedan moderan zasad sa protivgradnom zaštitom.

Agrosaveti - proizvodnja jabuka u selu Karbulovo - 08

Kao naslednik proizvodnje, naš domaćin zaista i uživa u njoj. Postepeno tokom godina u proizvodnju jabuka je ulagao osluškujući potrebe tržišta kao i standarde koje su nametali kako vremenski uslovi, tako i savremene tehnologije. Ovaj zasad ima sve što je potrebno danas, da bi davao dobar rod čak i u teškim godinama poput ove. I sortiment se uvek pažljivo bira. Ovaj proizvođač dodaje da su se, u ovom trenutku, opredelili za klasičan sortiment: ajdared, zlatni delišes i greni smit, imajući u vidu dosadašnja iskustva sa izvozničko-distributerskim firmama, koje, jabuke odnegovane u njegovom voćnjaku, plasiraju, pre svega, na zahtevno rusko tržište. U planu im je da prošire proizvodnju sa još nekim, kako kaže, tržišno prihvatljivim sortama, misleći, pre svega na sorte gala, red čif.

PROČITAJTE I...  Koju sortu jabuke odabrati za organski uzgoj

Dugogodišnja uspešna proizvodnja jabuka, pogotovo u kraju koji je, takoreći, morao sam da privuče pažnju otkupljivača na sebe, nije se tek tako desila našem proizvođaču. On kaže da je svakom novom zasadu, uključujući i ovaj pristupao uvek veoma detaljno i profesionalno, te da ova voćna kultura onda to i zna da nagradi rodom. Jer kvalitet je ono što vas na kraju i učini prepoznatljivim. Osvrćući se na početke proizvodnje, naš domaćin kaže da su krenuli školski. Najpre su, dodaje on, u saradnji sa negotinskom poljoprivrednom stručnom službom, napravili analizu zemljišta, koja je pokazala nedostatak fosfora i kalijuma, kao i nepovoljna kiselost zemljišta, pa su skladu sa preporukama odradili đubrenje, unošenje mlevenog krečnjaka kao i podrivanje tla.

Dobro organizovana proizvodnja uvek vodi ka dobrom rodu i dobrim cenama, čak i u izuzetno teškoj poljoprivrednoj godini za većinu proizvođača. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju ali i blagovremenom navodnjavanju, ovaj domaćin imao je solidan rod jabuka, a može se reći da je imao i jednu od najuspešnijih sezona, pre svega zbog velike potražnje i dobre cene.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Iako uspešan proizvođač jabuka i predsednik lokalnog Udruženja voća, Slavoljub kaže da “problematika nikada ne spava” u poljoprivrednoj proizvodnji. Na pitanje šta bi još moglo bolje, Slavoljub kaže da su to uvek organizovanost tržišta i podrška države proizvođačima.

PROČITAJTE I...  Uzgoj crne zove i ostalog voća u Horgošu

Zadruga je jedan od planova u budućnosti koji bi trebalo da unapredi plasman voća u tom kraju. Sa druge strane naš domaćin neće stati ni kada je proširenje proizvodnje u pitanju, ali kaže da sve treba doći u svoje vreme. Jer bolje je da jednu stvar radite dobro i uživate u plodovima tog rada, nego da radite više stvari površno i strepite.

Prethodni tekstKrave i proizvodnja mleka na Farmi Karalić
Sledeći tekstProizvodnja šargarepe u Begeču

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime