Uzgoj Ile de France ovaca u selu Brezovac

0
3371
Agrosaveti - uzgoj Il de france ovaca - 05

Naša ovca kao iz Francuske

Adama Maganic 1120x180

Nije retkost da se ljudi iz Srbije, nakon odrađenog profesionalnog veka u inostranstvu, vraćaju u svoje zavičaje. Dobar deo njih se često okreće i poljoprivredi. Takav je slučaj Ljubice Strainović i njenog supruga, koji se opet, po povratku iz Švajcarske, nisu doselili u Aranđelovac, već u svoje selo Brezovac nadomak ovog grada. Iako nije reč o tipičnom selu, njihovo je i tu su rešili da počnu sa ovčarstvom, kaže naša domaćica Ljubica.

Ideju o bavljenju stočarstvom, dobila je, kako kaže, još tokom rada u Švajcarskoj, gde je prvi put i čula za Il de frans rasu ovaca i po povratku u Srbiju, 2007-me godine, sa 20-etak grla ovaca, zasnovala proizvodnju na porodičnom gazdinstvu. Strainovići su od početka znali da će svoju proizvodnju usmeriti samo na priplodni materijal i od početka su težili čistom kvalitetu. Govoreći o karakteristikama rase ovaca koje odgajaju, naša sagovornica ističe da su poznate po odličnom mesu, u mnogim stvarima prevazišli su i one koje se uvoze i šaljivo dodaje da ih se ni sami Francuzi ne bi postideli.

MPS baneri II

Agrosaveti - uzgoj Il de france ovaca - 04

U jednom momentu, Strainovići su imali oko stotinu grla ovaca. Mogli su, kaže Ljubica da nastave sa širenjem tog stada ali nisu želeli po svaku cenu. Naša domaćica od prvih dana vodi strogu evidenciju o poreklu svakog jagnjeta koje na ovu farmu stigne a za to ipak treba imati i adekvatne objekte. Zato su, kako kaže, smanjili broj i čuvaju genetiku dok proširenje ne bude gotovo. S obzirom na to da taj kraj nije baš pogodan za ratarstvo, Ljubica kaže da se dosta hrane, a prvenstveno detelina, zarad postizanja kvaliteta, mora dokupljivati. Kupci kod ovih ovčara dolaze iz svih krajeva Srbije a naši domaćini zadovoljni su i cenama koje se kreću na tržištu, bar kada je proizvodnja priplodnog materijala u pitanju.

PROČITAJTE I...  Od Virtemberg do Il de Frans rase: Kako se živi od uzgoja ovaca?

Iako ovaj bračni par zaista uživa u svojoj proizvodnji i u potpunosti joj je posvećen, ni njihovu štalu nisu zaobišli problemi, među kojima ističe problem oko papira. Kako nam je navela, evidenciju svakog ojagnjenog jagnjeta po ocu i majci uredno vodi već 10 godina ali na papire, zbog spore birokratije, kupci čekaju i po godinu dana i zabrinuta je da zbog te okolnosti ne izgube teško stečeno poverenje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ali to ih, kažu, neće sprečiti da nastave sa ulaganjima i narednih 10 godina. Novi, savremeniji objekti za držanje ovaca su u fazi izgradnje, te bi se i stado moglo proširiti do proleća.

PROČITAJTE I...  Farma Il de frans ovaca Stanković u Obrovcu

Prethodni tekstProizvodnja šargarepe u Begeču
Sledeći tekstZnačaj analize zemlje u Hrvatskoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime