Kokoške i toplotni stres: Dva načina da im olakšate letnje vrućine

0
718
kokoske
Foto: Pixabay

Tokom leta, veoma je važno da se prilagode uslovi uzgoja kokošaka i da se redovno sprovode mere koje im pomažu da se rashlade. Ovo su osnovne stvari koje treba osigurati kako ptice ne bi doživele toplotni stres. 

Adama Sultan 1120x180

Kokoškama je tokom leta neophodno obezbediti svežu i hladnu vodu za hidrataciju tokom celog dana. Takođe, od velike je važnosti da kokošinjac ima dobru ventilaciju, odnosno dobar protok vazduha i da se ptice hrane kompletnom hranom kako bi dobile sve hranljive sastojke koji su im potrebni da bi ostale zdrave i snažne.

Kokoške se, kao i ljudi, prilagođavaju letnjim uslovima. Najbitnije je da budu dobro hidrirane, da imaju gde da se sklone i zaštite od vrućine i da imaju potpunu i uravnoteženu prehranu.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Mnogi ljudi ne znaju da ptice ne mogu da se znoje. Da bi se ohladile, one otvaraju kljunove i dahću ili šire krila dalje od tela. Ukoliko ove strategije hlađenja nisu dovoljne, ptice će postati letargične i mogu da prestanu da jedu, što dovodi do zdravstvenih izazova i smanjenja proizvodnje jaja. Upravo ove znake toplotnog stresa želimo da izbegnemo i da sprečimo pojavu problema koje toplotni stres izaziva. Šta konkretno možemo da učinimo?

PROČITAJTE I...  Somborska kaporka: Domaća koka, odlična za proizvodnju jaja

Odaberite pravilnu prehranu

Tokom leta kokoške ne treba hraniti celim zrnom žitarica, jer im to povećava temperaturu tela. Umesto toga možete da im date hladne poslastice u vidu smrznutog povrća.

BioPlug 728x90px

Ne zaboravite pravilo 90:10, odnosno 90% kompletne smeše i 10% poslastica ili grickalica. Kako biste održali ravnotežu u ishrani jata, preporuka je da se daje sveža kompletna prehrana ujutro i uveče u zasenjenom prostoru, a poslastice tek nakon što kokoške pojedu osnovnu hranu.

Omogućite im da se rashlade

Što se tiče rashlađivanja, neki uzgajivači postavljaju prskalice za travnjak koje kokoške mogu da ohlade u prostoru gde se kreću i čeprkaju po zemlji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ne zaboravite da im obezbedite prostor gde će moći da se kupaju u prašini. Osim što na ovaj način skidaju prljavštinu i grinje sa perja, zemlja im hladi tela i odvodi višak vlage i ulja sa kože.

Na kraju, smanjite interakciju sa kokoškama, jer ona uzrokuje njihovu povećanu aktivnost, a time se podiže i toplota tela. U izuzetno vrućim danima pokušajte da kokice ne uznemiravate i proveravajte ih samo po potrebi.

PROČITAJTE I...  Ishrana koka nosilja u organskom uzgoju

Reference: Hgtv / Purinamills

Prethodni tekstŠvajcarski model govedarstva: Kosidba livada značajna kao i žetva
Sledeći tekstFarma SELERS GOVEDA u Bačkim Vinogradima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime