Kako sa gaji kineski kupus – PAK CHOI

0
128
pak choi
Foto: Pixabay

Pak choi je zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. Ima blaži ukus i dosta vitamina A, C i K, kao i kalcijuma, magnezijuma, gvožđa…Njena vrednost je, između ostalog, što je pogodna za sadnju kasnije, tokom leta, a  može da se bere više puta tokom godine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kineski kupus – pack choi ili bok choi dolazi iz Istočne Azije, a u Kini se gaji već 6.000 godina. Ima kratku stabljiku visine 20-60 cm. Listovi su mesnati, tamnozeleni, ovalnog oblika, a lisne peteljke su sočne i mesnate. Listovi su skupljeni u rozetu. Cvetovi se javljaju na vrhovima stabljike, žute su boje i skupljeni u guste cvasti. Plod je duguljasta komuška koja sadrži crvenosmeđe okrugle semenke.

Što se tiče klime i staništa, pak choi traži toplo sunčano ili ponusenovito mesto s ujednačenom količinom vlage. Tlo treba da bude duboko i humusno, rahlo i prozračno. Hrane mora da ima u izobilju. Preporučuje se đubrenje u predsezoni organskim đubrivom (zrelim kompostom ili pregorelim stajnjakom).

Adama Sultan 1120x180

Setva kineskog kupusa – pak choi

Seme se seje direktno na otvorenom u bašti od polovine jula do početka avgusta. Seme se seje na svakih 15 dana kako bi se obezbedila kontinuiran berba. Odgovara mu sunčana pozicija ili polusenovita, a traži dosta vlage. Seme se seje na dubinu oko 3 cm, sa razmakom od 15-20 cm. Ako se gusto poseje, potrebno je proređivanje. Ukoliko se poseje u proleće, brzo će da „ode“ u cvet, jer ga očekuju dugi dani. Zbog toga se seje tokom leta. Jako brzo raste, od 10 do 12 nedelja.

PROČITAJTE I...  Povrtari i vikend karantin: Šta će biti sa robom?

Kada se gaji rasad potrebno je sačekati da ima 4-5 pravih listova kako bi se presadio u baštu na stalno mesto. Pak choi ima plitak koren, te je potrebno često zalivanje, ali u manjim količinama. U bašti se može kombinovati sadnja sa salatom, koja će ga zaštititi od kupusne kile.

pylon galenika jan 023
pak choi mlade biljke
Foto: Mlade biljke pak choi / Wikipedia.org, autor: Geo Lightspeed7

Nega i đubrenje

Pack choi brzo raste (kako je rečeno, od sadnje do berbe je potrebno 10-12 nedelja) i zato je neophodno da ima dovoljno hranljivih materija. Preporučuje se dodavanje kompleksnog mineralnog đubriva i to 80-100g po metru kvadratnom. Brz rast omogućava da ga možete uzgajati nekoliko puta tokom godine. Preporučuje se malčiranje kako bi se zadržala vlaga u zemljištu duže i kako bi se kontrolisali korovi.

pak choi uzgoj
Foto: WIkipedia.org, Autor: JS – JS, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10690521

Pak-choi i zaštita

Kao što je napomenuto, dosta je podložan napadu kupusne kile. Zbog toga se preporučuje primena plodoreda, a najbolja zaštita je sadnja sa salatama kao mešana kultura. Od štetočina najopasnija je muva kupusara koja buši listove i  pravi rupe na njima, i napada „srce“ mlade biljke. U borbi protiv muve kupusarice se može koristiti drveni pepeo koji se posipa oko biljaka. Nakon kiše, postupak treba ponoviti.

KWS banner 728x90
pak choi velika biljka
Foto: Wikipedia.org, autor: Webvet~enwiki

Berba

Može se brati kada dostigne visinu 10-20 cm, kao i kasnije. Berba se obavlja od kasnog leta do rane jeseni, po suvom vremenu, a svo lišće koje je oštećeno i trulo treba odstraniti. Važno je znati da biljka podnosi temperaturu do -5 stepeni i da delimično podnosi mraz, pa je treba brati pre nego što nastupi zima.

PROČITAJTE I...  Na Kvantašu u Beogradu najveći promet imao kupus, šta se još traži?

Biljke se vade iz zemlje zajedno sa korenom i stavljaju u podrum u pesak ili vrtnu zemlju. Idealna temperatura za čuvanje je 4-5 stepeni Celzijusovih. Prostorija treba da se provetrava s vremena na vreme.

Upotreba u kuhinji

Pak choi ima blaži ukus od drugih kupusnjača i zato se preporučuje blago kuvanje. U kuhinji se može koristiti kao sirov u salatama, blago kuvan ili kuvan na pari. Može se blanširati ili peći, dimiti. Usitnjen u svežem stanju se može dugo držati u zamrzivaču bez gubitka hranljivosti i ukusa. Najbolje se slaže sa belim lukom, đumbirom, čilijem, soja sosom, medom. Pak choi sadrži dosta vitamina A, C i K, kao i kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Rebra od lišća se obično odstranjuju, ali se ne moraju bacati, već se mogu odvojeno kuvati, kao i mlade cvetne stabljike.

Izvori: Veliki priručnik o vrtu, Planatea, Kreni zdravo

Prethodni tekstPoljoprivrednici – Građani drugog reda
Sledeći tekstPoljoprivrednicima još uvek nisu isplaćena sva dugovanja za subvencije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime