Zašto žute listovi na paradajzu i kako ga oporaviti

0
13052
Agrosaveti - Ceđeni sok od paradajza 08

Žuto lišće na paradajzu je čest problem sa kojim se mnogi baštovani susreću. Razloga je mnogo, ali postoje oni koji se najčešće javljaju.

Adama Asorbital 1120x180

Mnogo je razloga zašto lišće na paradajzu počne da žuti, a najčešći se kreću od nepravilnog navodnjavanja (zalivanja), preko nedostatka određenih hranljivih materija, pa do bolesti koja se zove žuto uvenuće paradajza, a koja se javlja krajem jula – početkom avgusta.

Nepravilno zalivanje

Ukoliko su listovi počeli da žute od vrha ka krajevima i na kraju otpadaju, najverovatnije je da ste paradajz previše zalivali.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Previše vode može da dovede i do opadanja cvetova u vreme cvetanja biljke.

Paradajz traži vlažan sloj zemlje deblji od 20 cm, jer ima bolje razvijen koren.
Nedostatak vode listovi će da pokažu sa bledo zelenom bojom i tada treba zalivati.

1120x180px

Nedostatak hranljivih materija

Nedostatak nekih hranljivih materija može da rezultira da listovi na paradajzu počnu da žute.

Nedostatak azota – prvo počnu da žute stariji listovi, pa zatim i mlađi.

Adama Soratel 1120x1080
paradajz list nedostatak azota
Foto: Epstein and Bloom 2004, Bugwood.org

Nedostatak sumpora – simptomi podsećaju na nedostatak azota, gde listovi postaju jednolično žuti. Za razliku od nedostatka azota, kod sumpora prvo žute gornji listovi, pa se žutilo dalje širi ka donjim.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Voganj

Nedostatak gvožđa biljka pokazuje hlorozom mlađih listova i hlorozom u osnovi lista. Ukoliko nedostaje mnogo gvožđa dolazi do potpunog prebojavanja lista u bledo-žutu boju.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Nedostatak magnezijuma se manifestuje žutilom na rubovima starijih listova, koje se širi prema sredini lista. Mogu se javiti i smeđe nekrotične mrlje koje se razvijaju između vena lišća.

Nedostatak kalijuma biljka prikazuje, takođe, žutilom na rubovima starijih listova, a u naprednoj fazi vrhovi i rubovi listova paradajza razvijaju smeđu nekrozu.

Adama Tomigan XL 1120x180

Žuto uvenuće paradajza

Reč je o gljivičnoj bolesti koja se javlja krajem jula i početkom avgusta, a kod jake zaraze dolazi do pojave žute boje listova i biljke počinju da venu. Cvetovi često postaju sterilni, a ako se plod formira, on zaostaje u porastu.

Oboleli listovi su sitni, žuti, ne napreduju u razvoju, a ivice listova su povijene na gore. Vršni delovi biljaka zaostaju u porastu, biljka žuti i pre vremena umire.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Viši intezitet zaraze nastaje u godinama sa suvim i toplim letom. Takvi uslovi spoljne sredine odgovaraju cikadama (vrsta cvrčka), koje su glavni prenosioci patogena.

PROČITAJTE I...  Da li može pristojno da se živi od uzgoja povrća u plastenicima?

Glavna mera za suzbijanje ove bolesti je uništavanje korova i smanjenje populacije cikada. Njih možete da probate da oterate na organski način, nekim od načina za suzbijanje skakavaca.

Adama Maxentis 1120x1080

Naravno, postoje i hemijski preparati za zaštitu bilja koji ne smeju da se upotrebljavaju u organskoj proizvodnji, već samo u konvencionalnoj, mada se i u ovoj proizvodnji uveliko prelazi na biološka rešenja.

Fuzariozno uvenuće paradajza

Ovde je, takođe, reč o gljivici koja je veoma destruktivna i u povoljnim uslovima može da uništi kompletnu biljku.

Lišće biljaka dobija žutu boju (najpre donji listovi), pokazuju simptome uvelosti, zatim, po obodu nekrotiraju, suše se i opadaju. Biljke vidno zaostaju u porastu. Ako izvadite jednu biljku i uzduž presečete stablo, na prizemnom delu stabla uočava se mrka obojenost. To je karakterističan simptom.

U ovom slučaju, najbolje je odmah izvaditi sve zaražene biljke iz zemlje i spaliti ih kako se gljivice ne bi dalje širile.

Stalnim pregledom biljaka, poznavanjem stanja i usmeravanjem pažnje na obrazac simptoma možemo donositi ispravne odluke i pozitivno uticati na razvoj situacije u bašti.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Mala Vranjska

Referenca: Cropaia
* Preuzimanje teksta je dozvoljeno uz navođenje našeg portala kao izvora.

Prethodni tekstKrizni štab dozvolio održavanje Poljoprivrednog sajma
Sledeći tekstIskustvo stočara: Sistem krava-tele isplativije od intezivne proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime