
Anđelika je najviše poznata po korenu koji je spasao mnogo ljudi za vreme haranja kuge u Evropi. Međutim, lekovita je cela biljka i veoma je cenjena u narodnoj medicini.
Postoji legenda koja kaze da je sveti Arhangel Mihailo otkrio lekovitost anđelike kao biljku koja može da izleči kugu, bolest koja je u to doba harala planetom. Tada je dobila naziv archangelica. Nakon toga, anđeoski koren, pa anđelika, navodi portal Priroda leči sve.
Anđelika, kao i gotovo sve biljke, ima više imena. Narod je još zove divlja anđelika, anđeoski koren, anđeosko drvo, divlja pirevina, siriš i šiviz.
Lekovitost i sakupljanje
Anđelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Listovi su veliki i trostruko perasti sa ovalnim našiljenim listićima. Na vrhu stabljike u nakupinama ima skupljene cvetiće bele ili zelenkaste boje. Debela stabljika naraste i preko dva metra visine i često je crvenkasto sjajna. Grana se samo na gornjim delovima. Koren je smeđe do crvenkastosmeđe boje.
Angelika sadrži angelicin, eterična ulja, tanin, organske kiseline, pektine, smole i dr. U lekovite svrhe upotrebljivi su svi delovi biljke.
Ova biljka povoljno utiče na mišiće, nervni sistem, creva i disajne organe. Najčešće se koristi za otvaranje apetita, kao i za umirenje grčeva u želudcu i protiv nadimanja. Leči glavobolju, ublažava menstrualne bolove, koristi se kao sredstvo za regulaciju neredovne menstruacije, čisti krv i uklanja osećaj umora. Kapljice anđelike sa medom pomažu kod začepljenosti bronhija i protiv hroničnog bronhitisa.
Anđelika voli šumske čistine, raste oko ivica šuma i na vlažnom tlu. Koren se prikuplja u proleće i jesen, štitovi sa zrelim plodovima beru se u avgustu i septembru, suše na suncu, otresu i pakuju u vreće. Zdrave delove stabiljke bez cvasti koriste poslastičari.
Kako se koristi anđelika
Veoma je aromatičnog i prijatnog mirisa, te se može koristiti kao začin u salatama, sosevima, supama, džemovima… Ukus je najpre osladak, a zatim aromatično ljut.
Za lečenje upotrebljava se ekstrat sirove biljke, priprema se čaj i koristi prah.
Čaj se priprema tako đto se 10g korena i 10g semena prelije sa pola litre ključale vode. Još jače deluje ako se u litru belog vina 25 g korena natapa 24 sata i od toga se uzima dvaput dnevno po jedna čašica.
Kupka se priprema tako što se na tri litre ključale vode stavi 250 g korena i ostavi da stoji 10 minuta; tada se doda vodi za kupanje.
Važna napomena: Primena lekovitog bilja i lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste i dojilja ili je reč o deci, obavezno se prvo konsultujte sa lekarom
Izvori: Enciklopedija lekovitih biljaka i recepata, Ivo,Matić(2003).Čovek i lekovito bilje. Beograd:Narodna knjiga
Ovaj caj i caj od korena omana sam pila kad sam imala kovid.Do iznemoglosti,samo sam koristila nobel preciscenu vodu.Kasalj me je prosao u rekodnom roku i upala pluca