Moć žutog noćurka

0
192
zuti nocurak
Foto: WIkipedia.org / Autor: Pleple2000 - T, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7394548

Žuti noćurak je biljka koja se smatra najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina. Mnogi se iznenade u čemu sve ulje žutog noćurka može da pomogne.

Spyrale Adama 1120x1080

Žuti noćurak, biljka s lekovitim svojstvima, potiče iz istočne i centralne Severne Amerike, a proširio se i na druga područja s umerenom i suptropskom klimom. Ova noćna biljka privlači noćne leptire svojim žutim cvetovima, a proces oprašivanja odvija se pre svitanja, dok novo cveće procvetava do sledeće večeri.

Evropska agencija za lekove u svom izveštaju o noćurku preporučuje upotrebu žutog noćurka za tretiranje različitih zdravstvenih problema, uključujući neurodermatitis, pruritis, suvu kožu, atopijski ekcem, mastalgiju, tegobe tokom menopauze, hronični umor, dijabetičku neuropatiju. Ova biljka takođe dokazano nadoknađuje esencijalne masne kiseline, suzbija upale i podržava metabolizam.

LIBRETO 1120x180

Ulje žutog noćurka

Ulje dobijeno iz semena žutog noćurka posebno je bogato esencijalnim masnim kiselinama, čime pruža podršku ćelijskim membranama, hormonima i sličnim supstancama. Dr. Džoš Eks iz Medicinskog centra u Nešvilu ističe njegovu korist u smanjenju bolova tokom PMS-a i menopauze, kao i poboljšanju kožnih problema poput ekcema, akni i psorijaze.

PROČITAJTE I...  Matičnjak pomaže u otklanjanju hroničnog umora

Glavna prednost ulja žutog noćurka za ljudsko telo leži u snabdevanju zdravim mastima, posebno omega-6 masnim kiselinama poput linolne i gamalinolne kiseline. Istraživanja iz 2013. godine pokazuju da konzumiranje ovog ulja može umanjiti nalete vrućine tokom menopauze i smanjiti simptome predmenstrualnog sindroma.

Žuti noćurak i reumatoidni artritis

Dodatno, istraživanja ukazuju na potencijalno korisnu ulogu ulja žutog noćurka u tretiranju reumatoidnog artritisa, autoimunog stanja koje pogađa mnoge ljude. Studije sprovedene od strane kompanije Arthritis Research UK pokazuju da je 94% učesnika koji su koristili ulje žutog noćurka prijavilo značajno poboljšanje simptoma artritisa, uključujući bol i jutarnju ukočenost.

Ulje žutog noćurka može lako podleći oksidaciji i manje je stabilno od drugih biljnih ulja, a najbolje je ono koje se dobija hladnim ceđenjem, pa je potrebno nabavljati ga od pouzdanih dobavljača ili koristiti u stručno pripremljenim preparatima.

Važna napomena:

Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste, dojilja ili je reč o deci obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

PROČITAJTE I...  Lovor – uzgoj i upotreba lovorovog lista

Izvori: DrAxe, Herbasvet, RTS

Prethodni tekstDecenijsko iskustvo i tajne uspeha u organskoj proizvodnji
Sledeći tekstToplo vreme i mere zaštite useva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime