Tušt (ledena trava): Besplatna hrana i prirodni lek

2
24665
tust korovska biljka
Foto: Wikipedia

Tušt se može naći, gotovo, svuda, a čest je gost i u baštama. Samonikla je i veoma otporna biljka koju mnogi i dan danas smatraju za nepoželjan korov, iako se vekovima koristi kao povrće, začin i lek. Pored toga što je cenjena kod travara, naučna istraživanja su potvrdila hranljiva i lekovita svojstva ove biljke.

Orius 1120x1080

Tušt je jednogodišnja zeljasta biljka poznata u narodu i kao tušanj, tušac, tušnjak, portulak i ledena trava. Poreklom je iz Indije i Kine, gde se tradicionalno koristi u ishrani kao povrće, začinska biljka i lekovito bilje. Na našim prostorima može se naći u baštama, voćnjacima, vinogradima, na njivama, uz puteve…

Tušt (ledenu travu) karakterišu jak koren, okrugla i mesnata stabljika svetlozelene ili crvenkaste boje, visine od 15 do 30 cm, kao i listovi jajastog oblika koji su, takođe, mesnati. Izrazito brzo raste, pa se može brati već nakon 20-30 dana. Jednom kada ga posečete, on opet raste. Živi od proleća do kasne jeseni, a cveta od jula do oktobra. Cvetovi su zvezdasti i žute boje. Nakon cvetanja formira mahune sa poklopcem u kojima se nalazi sitno, crno seme.

Agil 1120x180
tust ledena trava cvet
Foto: Wikimedia

Tušt je izrazito otporna biljka. Dobro podnosi sušu i temperaturne razlike, zbijena zemljišta, ali najviše voli peskovitu i rastresitu zemlju, puno svetlosti i toplote. Brzo se širi po bašti ili njivi, jer jedna biljka može da proizvede do 10.000 semenke čija je klijavost i do 40 godina. Raste polegnuto, kao da pravi vreže, i, zapravo, veoma je korisna, jer sprečava isušivanje zemlje. Osim što je korisna za zemljište, veoma je blagotvorna za naš organizam, te je jako cenjena kod travara.

PROČITAJTE I...  Otvoreni dani biodiverziteta na Rajcu

Tušt (ledena trava) i lekovitost

Naučna istraživanja su pokazala da je tušt izrazito zdrav. On sadrži više antioksidansa od spanaća, više beta-karotena od šargarepe, a prepun je i omega 3 masnih kiselina koje se nalaze uglavnom u ribljim uljima. Pored toga, bogat je i drugim vitaminima, kao što su vitamin A, B2, C, E. Sadrži dosta kalijuma (494mg) i magnezijuma, a tu su i kalcijum, gvožđe, fosfor i mangan.

Dobar je za jačanje imuniteta, jer deluje antibakterijski i protivupalno. Zatim, poboljšava cirkulaciju i sprečava stvaranje ugrušaka krvi u aterijama, jača srce i krvne sudove. Pored toga, deluje efikasno protiv nervoze, a osušeni listovi tušta imaju 16 procenata akivnih antidepresivnih supstanci. Kao sveža biljka tušt je diuretik i blagi laksativ. Brojni izvori navode da pomaže ubrzavanju zarastanja rana, sprečavanju glavobolje, migrene, navodi se u publikaciji Hrana iz prirode, travara Marka Stevanovića.

Tušt u kuhinji

Mladi listovi su blago kiselo-slanog ukusa, sa izraženom aromom. U kombinaciji sa drugim povrćem može da se napravi odlična salata. Od starijih listova mogu da se spremaju variva, čorbe, da se dodaju u razna jela… Takođe, može da se sačuva ukišeljen za zimnicu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić
salata od tusta
Foto: Wikipedia

Moglo bi se reći da je ovo biljka bez mane, ali nije tako. Svoja hranljiva svojstva tušt jako brzo gubi nakon branja, te se preporučuje da se konzumira u što svežijem stanju. Ono što je važno naglasiti, to je da ne treba da se konzumira u velikim količinama, jer sadrži oksalate (kao što ih sadrži, na primer, spanać i rabarbara), a koji mogu da izazovu pojavu kamena u bubregu.

Tušt se odlično slaže sa paradajzom i crnim lukom, krastavcem, cveklom… Za salatu je dovoljna šaka mladih, svežih listova tušta. Ako su stariji listovi mogu da se blanširaju 1-2 minuta, isperu hladnom vodom i ocede, pre nego što postanu deo salate.

Takođe, odličan dodatak jelima je tarator sa krastavcima, uz dodatak tušta. Upotrebljavaju se mladi listovi (2 šake), a potrebno je još kiselo mleko (400ml), krastavac, ulje, so, mirođija i beli luk. Na Internetu postoji pregršt recepata za pripremu raznih jela sa tuštem, a na vama je samo da odaberete koji vam se recept najviše dopada.

PROČITAJTE I...  SELEN kao lekovita i začinska VIŠEGODIŠNJA biljka

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Reference: Hrana iz prirode, Healthline, Webmd, Cleveland clinic
*Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstU šta ulagati: Nova strategija Ministarstva poljoprivrede
Sledeći tekstPravac razvoja vinogradarstva su autohtone vinske sorte

2 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime