Majčina dušica: Puna vrlina, laka za uzgoj

0
422
majcina dusica
Foto: Wikipedia.org

Majčina dušica je veoma lekovita višegodišnja biljka. Koristi se u kulinarstvu kao začin, a veoma je popularna, kako u narodnoj, tako i u naučnoj medicini.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Majčina dušica ima poleglo i razgranato stablo formirajući polegli mali žbun. Može da naraste do 30 cm, a u dodiru sa zemljom razvija adventivne korenove. Ružičasti cvetovi u svetlim i tamnim nijansama grupisani su na vrhu grančica. Cveta od maja do septembra. Medonosna je biljka i cela ima prijatan miris i ukus koji je posebno intezivan u vreme cvetanja.

Uzgoj majčine dušice

Može se gajiti iz semena, a može se razmnožavati reznicama ili deljenjem bokora. Iz semena se uglavnom gaje obična i divlja puzava majčina dušica. Setva se obavlja u rano proleće (temperatura zemlje ili supstrata treba da bude 15-21 stepen Celzijusovih),a dubina setve je 1-2 cm. Reznice dužine 5-8 cm se sade u rano proleće ili leto na razmak od 25-40 cm. Ne treba puno zalivati, jer majčina dušica ne voli puno vode i velika vlaga može da izazove pojavu bolesti.

ExelGrow Adama 1120x180
majcina dusica pre cvetanja
Majčina dušica pre cvetanja / Foto: Wikipedia.org / Autor: Przykuta – Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14838458

Majčina dušica traži puno svetlosti i toplote. Najbolje se uzgaja na rastresitim, peskovitim ili kamenitim zemljištima, siromašnim hranljivim materijama i dobro dreniranim.  Može se gajiti u bašti ili u saksiji. Prihranjuje se jednom mesečno đubrivom opšte namene. Nakon tri godine postaje drvenasta, pa je treba izvaditi i razdeliti bokor. Nakon cvetanja potrebno je orezati biljku.

PROČITAJTE I...  Neven u organskoj bašti: Predviđa vreme, štiti povrće

Nema ozbiljnijih problema sa insektima ili bolestima. Osetljiva je na trulež korena usled veće vlage i zato što je zemljište slabo drenirano. Mogu je napasti paukove grinje u letnjim uslovima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Upotreba u kuhinji

Uglavnom se koristi kao začin u svežem ili suvom stanju. Može se dodati mesu, čorbama, salatama i sosovima. Rad je gost italijanske kuhinje. Smatra se da neutrališe jako masna jela. Veoma je aromatična biljka i zato se koristi u malim količinama.

Lekovita svojstva i priprema čaja

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvetu majčine dušice. Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Prilikom pripreme čaja majčinu dušicu ne treba kuvati, već samo preliti ključalom vodom. Ukoliko se kuva izgubiće se sva lekovita svojstva.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Majčina dušica je popularna, ne samo u narodnoj, već i u naučnoj medicini. Ulazi u sastav mnogih preprata koji se koriste za iskašljavanje kod bronhitisa i kašlja. U narodnoj medicini se koristi protiv grčeva i dijareje, te za jačanje organa za varenje. Takođe, primenu je našla kod reumatizma, rahitisa i prehlade. Za pripremu lekovitih napitaka potrebna je jedna supena kašika na 2 dl vode.

PROČITAJTE I...  Gajenje lekovitog bilja: Ulaganja nisu velika, zarada solidna

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Spyrale Adama 1120x1080

Reference:  Thymus serpyllum. Missouri Botanical Garden,Wikipedia.org, The Spruce, 

Prethodni tekstBUHAČ: Jedan od najmoćnijih prirodnih insekticida
Sledeći tekstZaštita useva i zasada posle oluje i grada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime