Majkina dušica: Puna vrlina, laka za uzgoj

0
1549
majcina dusica
Foto: Wikipedia.org

Majkina dušica je veoma lekovita višegodišnja biljka. Koristi se u kulinarstvu kao začin, a veoma je popularna, kako u narodnoj, tako i u naučnoj medicini.

Spyrale Adama 1120x1080

Majkina dušica (lat Thymus serpyllum) ima poleglo i razgranato stablo formirajući polegli mali žbun. Može da naraste do 30 cm, a u dodiru sa zemljom razvija adventivne korenove. Ružičasti cvetovi u svetlim i tamnim nijansama grupisani su na vrhu grančica. Cveta od maja do septembra. Medonosna je biljka i cela ima prijatan miris i ukus koji je posebno intezivan u vreme cvetanja.

U narodu je poznata još kao majčina dušica, bakina dušica, materinka, popovac, tamjanika, vrijes, divlji bosiljak, čabrac…

Uzgoj majkine dušice

Može se gajiti iz semena, a može se razmnožavati reznicama ili deljenjem bokora. Iz semena se uglavnom gaje obična i divlja puzava majkina dušica. Setva se obavlja u rano proleće (temperatura zemlje ili supstrata treba da bude 15-21 stepen Celzijusovih),a dubina setve je 1-2 cm. Reznice dužine 5-8 cm se sade u rano proleće ili leto na razmak od 25-40 cm. Ne treba puno zalivati, jer majkina dušica ne voli puno vode i velika vlaga može da izazove pojavu bolesti.

PROČITAJTE I...  Vranilova trava (divlji origano) - Mirisni prirodni ANTIBIOTIK
majcina dusica pre cvetanja
Majkina dušica pre cvetanja / Foto: Wikipedia.org / Autor: Przykuta – Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14838458

Majkina dušica traži puno svetlosti i toplote. Najbolje se uzgaja na rastresitim, peskovitim ili kamenitim zemljištima, siromašnim hranljivim materijama i dobro dreniranim.  Može se gajiti u bašti ili u saksiji. Prihranjuje se jednom mesečno đubrivom opšte namene. Nakon tri godine postaje drvenasta, pa je treba izvaditi i razdeliti bokor. Nakon cvetanja potrebno je orezati biljku.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Nema ozbiljnijih problema sa insektima ili bolestima. Osetljiva je na trulež korena usled veće vlage i zato što je zemljište slabo drenirano. Mogu je napasti paukove grinje u letnjim uslovima.

Upotreba u kuhinji

Uglavnom se koristi kao začin u svežem ili suvom stanju. Može se dodati mesu, čorbama, salatama i sosovima. Rad je gost italijanske kuhinje. Smatra se da neutrališe jako masna jela. Veoma je aromatična biljka i zato se koristi u malim količinama.

Lekovita svojstva i priprema čaja

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvetu majkine dušice. Majkina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Prilikom pripreme čaja majčinu dušicu ne treba kuvati, već samo preliti ključalom vodom. Ukoliko se kuva izgubiće se sva lekovita svojstva.

PROČITAJTE I...  Koren sladića – lek za kašalj još od antičkog doba

Majkina dušica je popularna, ne samo u narodnoj, već i u naučnoj medicini. Ulazi u sastav mnogih preprata koji se koriste za iskašljavanje kod bronhitisa i kašlja. U narodnoj medicini se koristi protiv grčeva i dijareje, te za jačanje organa za varenje. Takođe, primenu je našla kod reumatizma, rahitisa i prehlade. Za pripremu lekovitih napitaka potrebna je jedna supena kašika na 2 dl vode.

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Reference:  Thymus serpyllum. Missouri Botanical Garden,Wikipedia.org, The Spruce, 

Prethodni tekstRacionalno đubrenje: Simptomi nedostatka i viška azota, fosfora i kalijuma
Sledeći tekstRobne rezerve: Razmena NPK đubriva za merkantilnu pšenicu i kukuruz

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime