Žalfija: Prirodni antibiotik i jedna od najstarijih lekovitih biljaka

0
2830
zalfija listovi
Foto: Pixabay

Žalfija ima jaku aromu i zemljani ukusu, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Ipak, prepuna je važnih nutrijenata i jedinjenja. Jedna je od najstarijih lekovitih biljaka. Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, a korišćena je čak i u lečenju tuberkoloze.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Žalfija je dostupna u svežem stanju, sušena i u obliku ulja, i ima brojne zdravstvene prednosti. Ona sadrži dosta vitamina K, kao i male količine magnezijuma, cinka, bakra, vitamina A,C i E. Ovaj aromatični začin sadrži još i kafeinsku kiselinu, hlorogensku kiselinu, ruzmarinsku kiselinu, elaginsku kiselinu i rutin — svi oni igraju ulogu u njenim blagotvornim efektima na naše zdravlje.

Za šta je sve dobra žalfija

Žalfija je prepuna antioksidansima koji se povezuju sa nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje funkcija mozga i smanjenje rizika od raka. U narodnoj medicini koristi kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva. Ona, takođe, ima i antimikrobno delovanje koje može da neutrališe mikrobe koji prouzrokuju pojavu zubnog plaka.

2022 Custodia 1120x1080

Osim navedenog, jako je korisna za žene u menopauzi, kada telo doživljava prirodni pad estrogena, što uzrokuje širok spektar neugodnih simptoma (valunge, prekomerno znojenje, razdražljivost). U ovom slučaju, žalfija pomaže da se simptomi menopauze umanje, jer sadrži jedinjenja slična estrogenu, što im omogućava da se vežu za određene receptore u mozgu i umanji neprijatne simptome.

PROČITAJTE I...  BiH: Branje trave ive na Ozrenu na UNESKO listi

Listovi žalfije tradicionalno se koriste kao lek protiv dijabetesa. Naime, istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da ekstrakt lista žalfije snižava šećer u krvi i poboljšava osetljivost na insulin.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Žalfija, takođe, pomaže u poboljšanju pamćenja i funkcionisanje mozga. U jednoj studiji, 39 učesnika sa blagom do umerenom Alchajmerovom bolešću konzumiralo je 60 kapi (2 ml) ekstrakta žalfije ili placebo tokom četiri meseca. Oni koji su uzimali ekstrakt žalfije imali su bolje rezultate na testovima koji su merili pamćenje, rešavanje problema, rasuđivanje i druge kognitivne sposobnosti.

Ostale potencijalne zdravstvene koristi

Sveža žalfija tradicionalno se koristi za ublažavanje dijareje. Takođe, može da pomogne kod zdravlja kostiju, jer vitamin K koji žalfija nudi u velikim količinama ima važnu ulogu u njihovom jačanju. Nedostatak ovog vitamina je povezan sa stanjivanjem kostiju i lakšim prelomima.

MPS2022 GBaneri
zalfija
Foto: Wikipedia – Javier martin

Ono što će obradovati sve žene, to je sposobnost žalfije da se bori protiv starenja kože. Naime nekoliko studija je pokazalo da jedinjenja žalfije mogu da pomognu u borbi protiv znakova starenja, kao što su bore.

Žalfija i nuspojave

Žalfija sadrži tujon. U istraživanjima na životinjama otkriveno je da visoke doze ovog jedinjenja mogu biti toksične za mozak. Međutim, nema dokaza da je tujon toksičan za ljude. Štaviše, ako se žalfija koristi kao začin, gotovo je nemoguće da se konzumiraju tolike količine tujona putem hrane, da bi on bio toksičan. Međutim, ispijanje prevelikih količina čaja od žalfije ili prečestu upotrebu esencijalnog ulja žalfije treba izbegavati, jer mogu ima toksično delovanje.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Kako se žalfija konzumira

Žalfija se može koristiti kao začin u jelima (sveži i sušeni listovi), u obliku esencijalnog ulja i kao čaj. Sveži listovi žalfije imaju jaku aromu i najbolje je da se koriste u malim količinama u jelima.

PROČITAJTE I...  Gajenje lekovitog bilja: Ulaganja nisu velika, zarada solidna

Evo i nekoliko načina za njenu upotrebu kao začin (sveži ili sušeni listovi):
– kao začin u supama (dodaje se jako malo),
–  može se utrljati u meso (jako dobro se slaže sa svinjetinom i pačetinom),
–  može se pomešati naseckano lišće žalfije sa puterom,
– može se dodati paradajz salati,
– može se dodati u omlet,
– začiniti krompir pire ili tikvice.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Čaj od žalfije

Da li se čaj od žalfije pije ili ne? Oko ovog pitanja se ne slažu čak ni stručnjaci. Kako smo ranije napomenuli, žalfija sadrži jedinjenje tujon koji kod osetljivih osoba može da izazove grčeve.Ukoliko se čaj koristi za ispiranje usta i grla onda se žalfija ne kuva, već se samo prelije ključalom vodom, pusti se da odstoji sat vremena, procedi i koristi za ispiranje.

Čuveni nemački travar Rudolf Brojs je smatrao da čaj od žalfije može da se pije samo ako se žalfija prokuva, jer na taj način etersko ulje žalfije ispari. On je pripremao sada čuvenu „Brojsov čaj“, koja uključuje žalfiju u kombinaciji sa matičnjakom, nanom i kantarionom. Čaj se priprema tako što se žalfija prokuva, pa se na kraju dodaju ostale biljke (one se ne kuvaju).

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Ipak, Institut Dr Josif Pančić u svom upustvu za čaj od listova žalfije navodi da se čaj može piti, tako što se jedna kafena kašičica žalfije prelije šoljom ključale vode, a nakon što odstoji 5 minuta i procedi može se konzumirati. Pije se 1-2 puta dnevno po jedna šolja čaja. Takođe, navodi se da žalfiju ne treba da upotrebljavaju žene tokom trudnoće i dojenja, kao i da čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usled prisustva tujona.

PROČITAJTE I...  Bela rada – Puno daje, a ne traži ništa

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Adama Zamir 1120x1080

Izvori: Healthline, RTS, Moć bilja

Preuzimanje teksta je dozvoljeno uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora. 

Prethodni tekstVredni šumadinci: Udruženje može da pomogne malim proizvođačima
Sledeći tekstProlećni trikovi koji će smanjiti LETNJI KOROV

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime