Problemi sa plasmanom ratarskih proizvoda u Hrvatskoj

0
1472
Agrosaveti - Problemi Sa Plasmanom U Hrvatskoj 02

Prilikom proizvodnje, u poljoprivredi pogotovo, problemi se rešavaju što na vreme, što uz put, kada se dese. Međutim jedan od vodećih problema je plasman. Sa njim je direktno vezan i problem tržišta. Te dve veze, neraskidivo mogu biti benefit i problem u isto vreme.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako je to pitanje sticaja okolnosti, uredbi i zakona, nije redak slučaj da isti parametri nekome pogoduju a nekome baš i ne. Da li je ulazak u Evropsku uniju omogućio bolji plasman na tržište hrvatskim ratarima ili je pak sve ostalo isto?

Dok nismo bili u evropskoj uniji ravnali smo se po burzi franucskoj i budimpeštanskoj. Danas kad smo u evropskoj uniji, danas nam se spominje kolika je cena u Srbiji, Bosni i tako. – ističe Damir Šisl.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kod nas ovde je jak teško što se tiče plasmana proizvoda. Mi ništa nismo osijetili ulazak u Evropsku uniju, jel još uvijek smo vezani za otkupljivače i kooperante. Tako da je jako puno papirologije, dozvola, puno novaca. Još uvijek smo ovisni znači posijat, obradit, ovršit i predat koperantima. – podvlači Franjo Čolakovac.

PROČITAJTE I...  Porasla cena stoke u Jadru, Rađevini i Podrinju

Ni u Hrvatskoj nije sjajna situacija. Nekima se sreća osmehnula a neki muku muče i dalje. Malo je poljoprivrednika koji će ponosno stati i reći da su u problemu ali nema ni mnogo onih koji će se u potpunosti pohvaliti. Jedno je sigurno, za izvoz je potreban kvalitet i to konstantni kvalitet na koji se može računati.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

To ide sve vani. Zbog kvaliteta. Jer dolaze tu, analize vrše. Što je kvalitetno, ide za Italiju – kaže Jovo Bojanić.

Evropska unija delovala je kao obećana zemlja mnogima. Neki su se i poprlično razočarali kada su okusili gorak hleb te zajednice a nekima su se i vrata uspeha otvorila.

Proćiće još dosta vode Dunavom dok se mišljenja neusaglase. Do tada, ostaje nam da verujemo u mogućnost proširenog tržišta ulaskom u Evropsku uniju ali i dobar nauk da ni jedno tržište nije malo i da ga treba osvojiti pa makar ono bilo i u matičnoj zemlji.

PROČITAJTE I...  Trenutno stanje useva kukuruza

Prethodni tekstKako se boriti i izboriti protiv mastitisa kod muznih krava
Sledeći tekstDve oteljene krave uslov za podsticaj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime