Proizvodnja i prerada ljutih papričica

0
3364
Agrosaveti - Proizvodnja i prerada ljutih papricica 02

Ljubitelji ljutih ukusa, a pre svega ljutih papričica, prema postojećoj statistici, u Srbiji su u proseku mogli da konzumiraju domaće paprike ljutine do 30.000 skolvila. I svi oni koji su u tome uživali i tu ljutinu izdržali, smatraju se hrabrim gurmanima. Ali kako nazvati one koji kupuju i konzumiraju Karolinu riper – najljuću papriku na svetu, koja na skali merenja ljutine ima čak 2,5 miliona skolvila?

Adama Maganic 1120x180

156 sorti ljutih papričica sa svih meridijana

Živojin Antić iz Ćuprije, bivši profesionalni vojnik, jedan je od tih veoma hrabrih ljudi, koji ne samo da konzumira ovu i njoj slične paprike, već je i redak, možda i jedini uzgajivač  čak 156 sorti ljutih paprika sa svih meridijana.

On je kaže, pre šest godina počeo da eksperimentiše sa najljućom paprikom, koja je do rodne mu Ćuprije došla preko Indije. Prijatelji koji su, kako kaže, išli u mirovne misije van granica Srbije, donosili su mu semena, a zatim, širenjem proizvodnje i promovisanjem putem Interneta dolazio je u kontakt sa drugim proizvođačima papričica iz celoga sveta i sa njima razmenjivao kako iskustva tako i semenski materijal.

MPS baneri II

Ljute papričice koje Živojin  uzgaja poreklom su između ostalog, sa Trinidada, Indije i Tajlanda. Godišnje on sa svojih zasada ubere oko tonu papričica koje distribuira svojim mušterijama.  Kada sazru, ove papričice su kaže u crvenoj, narandžastoj i žutoj boji. Ljutinu im daje kapsaicin, zbog koga imaju i lekovito svojstvo.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i prerada aronije: Kupaca ima, jer znaju za njenu lekovitost

Organski principi uzgajanja

Antić ističe da je njegova proizvodnja organizovana po organskim principima. Nema sertifikat ali ima višegodišnje poverenje svojih mušterija i mirnu savest što se tiče zdrave proizvodnje. Za prskanje ne koristi čak ni biološka sredstva koja su dozvoljena. Ipak, naiđu periodi kada je vrlo teško ratovati sa insektima i bolestima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Iako kada kažemo proizvodnja ljutih papričica, pod deminutivom se neretko obuhvati i prinos. Naš domaćin međutim kaže da je proizvodnja ljutih paprika isplativa. Osim pojedinačnih kupaca, ovo crveno ljuto blago kupuju i restorani meksičke, tajlandske ili indijske kuhinje u Srbiji, kada turisti požele da osete ukuse svog kraja.

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada ljutih papricica 03

Kao što Živojin kaže, u Srbiji još ne postoji razvijena kultura konzumiranja ljutih proizvoda, posebno ne naljućih. Ipak, iako je svojevremeno krenuo sa svega 15 kvadrata plastenika i na vrhuncu sve to u poplavi 2014. godine izgubio, Živojin nije odustao i danas svoju proizvodnju ima na površini nešto većoj od 3 ara. U svemu mu pomažu i dva sina i ćerkica kaže. Iako još deca, veoma dobro znaju koliko je podrška ocu bitna u poslu koji je redak i težak u današnjoj Srbiji.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Proizvodnja ljutih sosova

Osim svežih u sezoni i sušenih najljućih paprika na svetu, Živojin proizvodi i ljute sosove koji takođe nalaze put do svojih kupaca. Pravi ih u raznim bojama – crvene, žute, zelene, braon i crne u zavisnosti od dodataka koje upotrebljava i naglašava da oni spadaju u red najljućih sosova na Balkanu. Svi sastojci njegovih sosova su prirodni, zdravi, organskog porekla i, u zavisnosti od sezone i raspoloživosti, variraju od kajsija i breskvi do šljiva, paradajza i ostalog raspoloživog voća i povrća.

PROČITAJTE I...  Integralna proizvodnja povrća

U Srbiji su i dalje retki oni koji se usuđuju da okuse Živojinove papričice, čije zasade planira u budućnosti da proširi. Ni mi se nismo usudili, ali ukoliko ste ljubitelji ukusa izazova, pritom i zdravo proizvedenih, mi vam ovoga puta preporučujemo proivode Živojina Antića ili bar da se okušate u sličnoj proizvodnji.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPšenicu što pre skinuti sa njiva
Sledeći tekstFarma Ile de France ovaca u Mužlji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime