Udružena sadnja: Beli luk i biljke prijatelji

0
2990
beli luk leja
Foto: Pixabay

Udružena sadnja je praksa uzgoja različitih vrsta biljaka jednih do drugih kako bi se međusobno pomagale. Saznajte kojim biljkama je beli luk najbolji prijatelj, kao i koje biljke pomažu rastu i razvoju belog luka.

Agil 1120x180

Biljke dobri prijatelji mogu da pomognu belom luku da napreduje, dok biljke loši prijatelji i te kako mogu da mu naštete. Na primer, neke vrste mogu da luče hemijske materije koje odvraćaju štetočine, dok neke susedne biljke mogu da pojačaju hranljive materije u zemlji. Sa druge strane, i sam beli luk može da pomogne, ali i da uspori rast mnogih biljaka.

Za udruženu sadnju obično se veruje iskustvima organskih poljoprivrednika i baštovana koji ne koriste hemijske preparate. Jedan od najbolji načina da sprečite da se insekti i druge životinje najedu vaših useva jeste da zamolite prirodu da vam pomogne. Način na koji ćete to uraditi jeste upravo sadnja biljaka prijatelja koje će sprečiti štetočine da jedu vaše povrće, cveće i druge biljke.

BioPlug 728x90px

Pored zaštite glavnih useva, korišćenjem pratećih biljaka stvarate uravnotežen baštenski ekosistem koji podstiče bujan rast i bogat ukus plodova. Takođe, to je prirodno oružje u borbi protiv štetočina i bolesti, a istovremeno podstičete korisne insekte i organizme da kolonizuju baštu.

PROČITAJTE I...  Koliko dugo BELI LUK treba jesti redovno da bi imali zdravstvene koristi

Saveti za uzgoj belog luka

Kratko ćemo se osvrnuti šta je najbitnije kod uzgoja belog luka. Reč je o biljci koja voli hladno vreme, odnosno neophodno je da prođe period hladnog vremena tokom svog života i zato se obično sadi u jesen, pre smrzavanja zemlje. Beli luk voli zemlju sa puno organskog materijala u sebi. U proleće bi trebalo biljke prihraniti, a sa prihranom se prestaje kada lišće počne da se suši. Obavezne agrotehničke mere su okopavanje i uklanjanje korova.

Orius 1120x1080

Više o uzgoju belog luka možete pročitati ovde: Jesenji BELI LUK: Oktobar je pravi mesec za sadnju, a ako je reč o prolećnom belom luku: Tajne uzgoja vrhunskog prolećnog belog luka.

Kojim biljkama je beli luk dobar prijatelj?

Beli luk možete da posadite gotovo pored svih voćnih vrsta, a što se tiče povrća i začinskih biljaka, beli luk možete kombinovati sa: paradajzom, plavim patlidžanom, krompirom, keljem, kupusom, brokolijem, karfiolom, šargarepom, cveklom, spanaćem, mirođijom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Slobodno možete da eksperimentišete sa kombinacijama i aranžmanima u zavisnosti da li su glavne biljke višlje ili niže (da li ćete ih staviti ispred ili iza belog luka).

PROČITAJTE I...  Kako sačuvati beli luk zimi, da što duže traje

Beli luk je biljka koja skoro svim svojim komšijama nudi značajne koristi. Odvraća mnoge štetočine, poput lisnih vaši, grinja, gljivica, puževa… S ozbirom da akumulira sumpor, koji je prirodni fungicid, on štiti svoje susede od bolesti.

Osim sadnje belog luka kao zaštite, možete da napravite rastvor od belog luka koji predstavlja prirodni lek za gljivične bolesti, kao i odličnu preventivnu meru od pojave gljivičnih infekcija.

Biljke koje pomažu belom luku

Kao što beli luk pomaže mnogim biljkama, postoje i biljke koje mogu da pomognu belom luku, a to su: kamilica (poboljšava ukus belom luku) i odbija nematode, kao i hajdučka trava.

Kojim biljkama je beli luk loš prijatelj?

Beli luk može i negativno da deluje na neke biljke, usporavajući njihov rast. Prilikom planiranja bašte izbegavajte pored belog luka da sadite pasulj, grašak, žalfiju i peršun.

T.T.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstRobne rezerve oglasile razmenu merkantilne pšenice za pšenično brašno
Sledeći tekstSadnja i uzgoj BOSILJKA u SAKSIJI tokom CELE GODINE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime