Za DŽEM savršene strukture: Napravite sami domaći PEKTIN

0
1075
dzem
Foto: Pixabay

Mnogi recepti za pripremu džemova ili marmelada uključuju pektin koji se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Umesto da ga kupite možete koristiti svoj, domaći pektin koji ćete napraviti od jabuka. Evo i kako.

Adama Asorbital 1120x180

Pektin se koristi kao zgušnjivač i za stabilizaciju naročito džemova, marmelada, želea… Različite biljke proizvode pektin sa različitim svojstvima, ali svima zajednička crta je da stvaraju gel. Pektin je taj koji daje čvrstu strukturu biljnom tkivu nezrelog voća. Kako voće zri, tako pektin postaje rastvorlji i voće omekšava.

Kako napraviti domaći pektin od jabuka

Za pripremu pektina potrebne su nezrele jabuke. Sastojci su 4 kg jabuka, 1 limun (opciono), voda. Mogu se koristiti i kisele, „divlje“ jabuke.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Jedna opcija je da koristite samo kore, pošto se najviše pektina nalazi u korama, a druga opcija je da koristite celu voćku.

Kako se pektin najviše nalazi u kori, jabuke se ne ljušte, već se samo iseku na sitne kockice. Isto ćemo uraditi i sa limunom. U šerpu staviti naseckane jabuke i limun i preliti vodom tako da ih voda prekrije. Zatim poklopiti šerpu i kuvati na jakoj vatri dok ne proključa, a onda smanjiti vatru na srednju jačinu i lagano kuvati sat i po do dva, uz povremeno mešanje, kako se jabuke ne bi zalepile za dno šerpe.

1120x180px

Nakon dva sata (možda i manje, sve zavisi od vrste jabuka i šporeta) masa će se drastično smanjiti i jabuke će biti neverovatno kašaste. Sad to treba procediti. Pulpu ne treba pritiskati, zato što ćete dobiti zamućeni pektin. Ostavite da kaplje svojim tempom nekoliko sati (zaboravite na to). Kada tečnost potpuno iscuri, tada malo stisnite, kako biste bili sigurni da imate sav pektin. Uklonite cedilo.

PROČITAJTE I...  Uzgoj crne zove i ostalog voća u Horgošu

Vratite pektin na ringlu i pustite da prokuva. Sada se, zapravo, podešava jačina pektina. Kako ne želimo da se čvrsto stegne, obično se samo malo prokuva. Evo i kako da testirate da li će dovoljno biti čvrst. Sipajte malo pektina na tanjirić i stavite u frižider da se ohladi. Sipajte malo metil-alkohola u drugu posudu, a u nju hladan pektin. Ako ste napravili kako treba, on će se zgusnuti i višljuskom ćete ga izvaditi kao žele. Nikako nemojte ovo da jedete, otrovno je. To je samo test i bacite kad završite sa testiranjem.

Adama Soratel 1120x1080

Kada razdvojite tečnost (pektin) od pulpe, nemojte pulpu bacati, jer od toga možete napraviti pitu od jabuke, sos od jabuke i još mnogo toga.

Čuvanje

Pektin od jabuke možete da zamrznete ili da ga sipate u sterlisane tegle i da pasterizujete. Nakon pasterizacije, čuvati na tamnom i hladnom mestu. Zamrznut može da se čuva do 6 meseci, pasterizovan do godinu dana.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Upotreba

Ako ste navikli da koristite kupovni pektin, 1 šolja tečnog pektina je isto što i 2 kašičice praha.

PROČITAJTE I...  Sve više plantaža jabuka podno Rtnja

Za džem se koristi ¼ šolje pektina na 1 šolju voća. Važna karakteristika ovog proizvoda je da se mora dodati u gotov, malo ohlađen džem, jer se struktura pektina menja od visokih temperatura.

Adama Tomigan XL 1120x180

Za žele se koristi ¼ šolje pektian od jabuke po šolji voćnog soka. Zatim, izmerite sjedinjeni pektin i sok i dodajte jednaku količinu šećera.

Bonus

Za sve koji pripremaju ove godine zimnicu, saznajte kako na lak način možete ukloniti nalepnicu i očistiti lepak sa tegle ili flaše.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Reference: Biggerbolderbaking, Palatablerecipes, Figjamandlimecordi

Adama Maxentis 1120x1080
Prethodni tekstPoljoprivredni penzioneri na selu: Život ispod granice siromaštva
Sledeći tekstRusija: Udar na luku u Odesi ne bi trebalo da utiče na izvoz žitarica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime