Vermikompostiranje: Kako napraviti GLISTENJAK kod kuće

0
1914
kompost vermikompost glistenjak zemlja
Foto: Pixabay

Vermikompostiranje je pravljenje glistenjaka, najboljeg komposta na svetu. Uz pomoć crva kuhinjski ostaci i zeleni otpad se pretvaraju u hranljivo tlo poput čarolije. Ne samo da je bogato hranljivim materijama, već je prepuno mikroorganizama koji stvaraju održivu i zdravu baštensku zemlju.

Agil 1120x180

Vermikompost ili glistenjak ima niz prednosti, a najvažnije su te da daje zemlji hranljive materije, povećava sposobnost tla da zadrži te hranljive materije u obliku koji biljke mogu da ih apsorbuju, poboljšava strukturu tla i pruža brojne korisne bakterije.

Budući da se obično pravi u skromnim količinama, vermikompost se često koristi kao prihrana ili dodatak za najzahtevnije biljke. Ukoliko ga pomešate sa klasičnim kompostom, daćete veliki podsticaj baštenskom tlu. Odličan je i za saksijske biljke, jer će ih okrepiti. On ima blagi prirodni miris na zemlju i pogodan je za upotrebu u zatvorenom prostoru.

BioPlug 728x90px

Pravljenje vermikomposta – glistenjaka

Ukoliko želite da sami pravite glistenjak, potrebna vam je jedna kanta sa nekoliko manjih rupa, ostaci biljne hrane, posteljina za crve i crvi. Pravljenje glistenjaka zahteva malo pažnje. Crvi se lako održavaju. Ne treba da se hrane svaki dan, ne stvaraju buku, a kanta treba da se isprazni na svakih tri do šest meseci.

PROČITAJTE I...  Kompostiranje: Stvari koje ne treba dodavati u kompost

Kompostiranje nije dobro samo za biljke, već je dobro i za zemlju. Na taj način reciliramo otpad od hrane i druge organske materije i vraćamo ga u prirodu.

Orius 1120x1080

Ukoliko želite da pravite običan kompost obavezno pročitajte: Lako do savršenog komposta: Najčešće greške i kako da ih popravite.

Što se tiče izrade glistenjaka (vermikomposta), veličina kante i količina crva zavisi od toga koliko kuhinjskog otpada generiše vaša porodica. Vodite evidenciju nedelju dve, zapišite koliko kilograma otpada proizvedete i to vam može pomoći da odredite veličinu opreme za pravljenje glistenjaka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Budući da su crvi prilično osetljivi na svetlost i buku, najidealnije mesto će biti ćošak u podrumu. Tokom letnji meseci možete da ih držite napolju, sve dok su u senci.

Kako biste svojim malim pomoćnicima pružili dobar dom, potrebna je odgovarajuća posteljina koja će da zauzme jednu trećinu do polovinu kante. Crvi vole vodu, te posteljina treba da sadrži oko 75% vode. Posteljina se pravi od traka novina ili usitnjenih natron kesa, kartona, kompostiranog stajskog đubriva, starog lišća.

PROČITAJTE I...  Napravite svoj KOMPOST: Najčešće greške i kako da ih popravite

Važno je pripaziti da je materijal čist, odnosno da nije toksičan, jer će ga crvni pojesti i uginuti. Ako radite sa kartonom i papirom potopite ga malo u vodu, da vam bude lakše da ga raskomadate. Vodu istisnite, jer posteljina treba da je vlažna, a ne da se cedi od vode.

Nahranite crve svojim kuhinjskim otpadom, a dohranjujte ih na svakih nedelju dana. Ako vam se čini da crvi jedu presporo, dodajte još novih crva. Ne zaboravite da održavate vlagu tokom procesa pravljenja glistenjaka. Kada masa postane tamna, mrvičasta zemlja prijatnog mirisa, vaš glistenjak je spreman za upotrebu.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKompletna mera zaštite RASADA POVRĆA od bolesti i štetočina
Sledeći tekstNisu ni zastali: Tiha kontraofanziva Rio Tinta, ekolozi najavljuju nove blokade

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime