Zašto ZAČINSKO BILJE GUBI LIŠĆE i kako rešiti problem

0
102
zacinsko bilje ruzmarin
Foto: Pixabay

Ukoliko ste primetili žute mrlje na lišću svog začinskog bilja, a posebno na iglicama ruzmarina, i da lišće polako, ali sigurno opada moguća su tri razloga zašto se to događa.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Često se dešava da začinsko bilje, posebno ruzmarin i mačina dušica, razvijaju žućkaste mrlje na lišću ili iglicama nekoliko nedelja nakon što niknu. Na kraju cela biljka izgleda potpuno prošarano, a lišće počinje da opada. Ova oštećenja lista imaju nekoliko potencijalnih uzroka.

Začinsko bilje – bolesti i štetočine

Prvi i najčešći uzrok je gljivično oboljenje koje izaziva pegavost lista, a koja se dosta brzo širi. Ukoliko su biljke bile u prevlažnim uslovima, odnosno na senovitom i slabo provetrenom mestu moguće da dođe do zaraze. Na žalost, vlažni uslovi samo pospešuju njen razvoj i širenje. Kako ne bi došlo do ove pojave, najvažnije je da biljke budu smeštene na svetlom i sunčanom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha.

Magnetic 1120x185px

Ukoliko se siptomi pojave, preporučuje se da biljke smestite na neko drugo mesto, ako ih gajite u saksijama ili, ako su u bašti na stalnom mestu, da uklonite korov oko njih koji može da zadržava vlagu, kao i biljke koje im smetaju ili zaklanjaju sunce.

PROČITAJTE I...  SREMUŠ: Lek iz šume u vašoj bašti

Sa druge strane, problem mogu da uzrokuju i lisne vaši koje probijaju površinu lista i isisavaju sok. Žute mrlje se formiraju tamo gde se vaši hrane. Zato dobro pogledajte drugu stranu lista i deo gde je list povezan sa stabljikom, jer se uglavnom tamo kriju. Lek za ovo je uklanjanje lisnih vaši nekim od prirodnih insekticida ili pročitajte članak: Kako suzbiji lisne vaši bez upotrebe hemije.

ExelGrow Adama 1120x180

Zalivanje i prihrana

Treći razlog je sam baštovan. Nedostatak ili višak vode, kao i nedostatak hranljivih materija mogu biti razlozi zašto začinsko bilje gubi lišće. Žuto lišće često pokazuje da je biljka žedna, a lišće opada kako bi uštedela energiju. Sa druge strane, može da znači da se previše zaliva i da je koren počeo da truli.

Kako biste znali kada treba da zalijete biljku stavite prst u zemlju oko centimetar. Ako je tlo još uvek mokro – nemojte da zalivate. Ako je zemlja suva – vreme je da se zalije, ali i da razmislite da li je potrebno da se biljka zaliva češće.

Infinito Bayer 1120x180 V01

O začinskom bilju je obično jednostavno brinuti, ali mu je ipak potrebna prihrana da bi pravilno raslo. Ovo posebno važi ukoliko se začinsko bilje gaji u saksijama. Žuto lišće koje opada može da bude znak da biljci nedostaje prihrana, posebno azot.

PROČITAJTE I...  Sadnja PERŠUNA – Omiljeni začin na dohvat ruke u bašti ili saksiji

Počnite biljci da dajete uravnoteženo tečno đubrivo, poput NPK 14-14-14, jednom nedeljno kada biljku normalno zalivate. Razredite đubrivo (stavite pola od preporučene doze) kako biste sprečili da đubrivo sagori biljku, što takođe može da bude uzrok sušenju lišća.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Takođe, obratite pažnju na odnos saksije i biljke. Da li je biljka prerasla saksiju? Ako jeste, to znači da je i u samoj saksiji gužva, odnosno da koren više nema gde da se razvija da vam biljka poručuje da treba da je presadite.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstAžurirane liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja u organskoj proizvodnji
Sledeći tekstKontrola PLODNOSTI ZEMLJIŠTA donosi uštedu 20-30 posto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime