Matičnjak: Uzgoj, korist i upotreba

0
8816
maticnjak melisa
Foto: Wikimedia /CC BY-SA 3.0

Matičnjak se može gajiti u bašti, u saksiji ili plantažno. Kao baštovan ili baštovanka, možda se pitate kako se gaji i šta da radite sa matičnjakom – za šta se tačno koristi. Iako nije toliko popularan kao, na primer, bosiljak, matičnjak je divna biljka koju vredi imati u vrtu.

Adama Maganic 1120x180

Matičnjak je jedna od omiljenih biljaka pčela, pa otud i ovo njeno ime, kao i nazivi poput pčelinja trava, pčelinjak. Poznata je još i kao melisa i limun trava. Reč je o višegodišnjoj zeljastoj biljci, čiji listovi imaju ugodan miris limuna, dok su cvetovi sitni i beli.

Matičnjak i upotreba

Matičnjak je aromatična, vrlo ukusna i lekovita biljka. Jednom kada se posadi, može da poizvede velike količine listova koji mirišu na limun. Ovi listovi mogu se koristiti za razne stvari, a najčešće se koriste u čajevima i kao začin. Može se upotrebiti za pravljenje eteričnih ulja i kao sredstvo protiv insekata. Takođe, može da bude i vrlo dekorativna saksijska biljka koja će pružiti izuzetno prijatan miris koji podseća na limun.

MPS baneri II

Lekovita svojstva

Matičnjak se tradicionalno koristi u našem narodu. Etarsko ulje se upotrebljava kao sredstvo za umirenje i protiv nadutosti stomaka, a može da se utrljava u kožu za lečenje reumatizma. Takođe, koristi se protiv uboda komaraca. Matičnjak pomaže u otklanjanju hroničnog umora, a izuzetno je koristan za probleme sa crevima, kao i kod migrene. Njegovo antimikrobo dejstvo na virus herpesa je već dokazano.

PROČITAJTE I...  Cvet ZOVE: Lekovitost i kako se pravi sirup za osvežavajući sok

Kako se gaji matičnjak?

Uzgoj matičnjaka je vrlo jednostavan. Biljke nisu izbirljive po pitanju zemljišta i mogu da rastu gotovo na svakom tlu. Ipak, ukoliko želite da mu ugodite preferira bogatu i dobro dreniranu zemlju. Može da raste u polusenci, a najbolje cveta kada ima puno sunca.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Đubrenje, odnosno prihrana matičnjaka se ne preporučuje, jer to može da smanji jačinu njegovog mirisa.

Matičnjak može da se gaji iz semena, a može i deljenjem korena. Proizvedeni rasad se rasađuje na razmak od 25 cm. Biljka se kosi najmanje dva puta godišnje, a može da se eskploatiše 5-7 godina.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Važno je napomenuti da, ako se pažljivo ne kontroliše, matičnjak može brzo da postane invazivan u bašti. Ljudi često pogrešno misle da je matičnjak invazivan zbog korena. Naime, biljka ima kratke rizome i podzemne stolone, pa se rasađivanje može sprovesti prenosom već oformljenog korena tj. podzemnog dela biljke na novu parcelu. Međutim, kako smo već napomenuli, matičnjak se može gajiti i iz semena, i upravo te semenke uzrokuju da ova biljka iznenada zavlada vrtom.  To se veoma lako rešava uklanjanjem cvetova biljke čim se pojave.

PROČITAJTE I...  Beli slez – gajenje i upotreba u lekovite svrhe

Ukoliko želite plantažno da gajite matičnjak, sugerišemo da pročitate članak ili pogledate video prilog: Proizvodnja matičnjaka u Bogatiću, gde ćete imati prilike da čujete iskustva odgajivača.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Važna napomena: Primena lekovitog bilja kao lek je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, reč o deci, trudnica ste ili dojilja02 obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstBrevis za proređivanje plodova jabuke: Ove sezone po specijalnoj ceni!
Sledeći tekstVrhunska zaštita pšenice od bolesti po razumnoj ceni

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime